Sopp, tørket

Sopper som skal tørkes må være helt friske. Noen viktige næringsstoffer går nødvendigvis tapt ved tørking, men smak og duft beholdes bemerkelsesverdig godt. Tørkede sopper kan bløtes opp med kaldt vann eller males til pulver og brukes i sauser eller som krydder.

Fremgangsmåte

Soppene renses godt med en bløt pensel, kniv, eller liknende. Roten skjæres av. Soppene må ikke skylles. Skjær så i ca 3 mm tykke skiver som legges på tørkebrett. Sopp kan fint soltørkes, men maks i 2 dager. Etter det blir de brune. Soppene må da tas inn på natten for å unngå nattefukt. Skiver eller hele sopper kan trekkes på en snor, og de er tørre nok når de rasler. Pass på så de ikke overtørkes og faller av snoren. Sopp kan også tørkes i tørkeanlegg eller ovn på 45°c, men ikke høyere temperatur før de er tørre på overflaten. De kan ettertørkes på 70°c.