Lønnesirup

Lønnesirup kan lages av sevjen fra rødlønn og sukkerlønn. Du finner fremgansmåte for tapping av lønnesevje her.

Ingredienser

• 40 liter lønnesevje

Fremgangsmåte

40 liter lønnesevje trengs for å produsere 1 liter lønnesirup. For best mulig kvalitet bør sevjen brukes samme dag den samles inn, spesielt hvis været er varmt. Sevjen grovfiltreres før den kokes. Sevjen blir til sirup ved å koke bort vannet - slik at sevjen får et endret sukkerinnhold fra 2 til ca 66%. Sevjen bør kokes lett og bør ikke komme over 104 grader, da svir den seg. Kokepunktet øker gradvis med sukkerinnholdet. Når sukkerinnholdet er ca 66% er den tykk nok. Er den for tynn lagrer den ikke like bra, er den for tykk så klumper den seg. Et hydrometer kan benyttes for å få en korrekt måling. Sirupen filtreres enten gjennom ren ull eller annet egnet filter for å fjerne sukkersand og andre harde ting. Sirupen er da klar til bruk og lagring.