Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Sukkerkonservering

Syltetøy, marmelade og gelé lages alle av frukter og bær som kokes inn og tilsettes mer eller mindre stivelse, sukker og syre . Syltetøy har mindre fast kosistens med gjenværende stykker av bær eller frukt. Marmelade har fast konsistens, fruktene eller bærene er purert. Gelé har også fast konsistens, men er gjennomsiktig og lages av saften fra frukten eller bærene. Fordelen med hjemmelagede sukkerkonserverede produkter er at du helt slipper kjemiske tilsetningsstoffer og rester av sprøytemidler. Dessuten er c-vitamininnholdet langt høyere enn ved industrikonserverte produkter. Det er det høye innholdet av sukker som gjør det lagringsegnet, og riktig forhold mellom sukker og pektin som gir den geléaktig konsistens.

Det naturlige sukkerinnholdet i frukt og bær er ofte ikke tilstrekkelig og det må tilsettes sukker opptil 65% av den samlede vekt.

Tilstrekkelig syreinnhold finnes i aprikoser, jordbær, rips, rogn, solbær, stikkelsbær, sure kirsebær og tyttebær. Bjørenbær, blåbær, bringebær, fersken, hyllebær og søte epler må tilsettes syre. Fersk sitronsaft fungerer godt til dette formålet.

Pektin er et type kostfiber som finnes naturlig i mange frukter og bær. Epler (umodne), ildkveder, kveder, rips, solbær, stikkelsbær er mest pektinrike og trenger ofte ikke tilsatt pektin når de sukkerkonserveres. Aprikoser, bjørnebær, jordbær og plommer inneholder noe mindre pektin. Mens blåbær, bringebær, hyll og kirsebær inneholder minimalt med pektin. Umodne frukter inneholder mest pektin, innholdet minskes i takt med modningen. Pektin finnes i flere varianter i butikkhyllene, men hvis du vil helt unngå tilsatt pektin, så kan man tilsette pektinrike frukter og bær til pektinfattig frukter og bær. En annen mulighet er selv å lage et konesntrat av pektinrike frukter eller bær. I pektinfattige syltetøy, marmelade eller gele kan man erstatte 1/3 av frukten med dette konsentratet og tilsette det etter at alt sukkeret er tilsatt.
Pektinkonsentrat : Skyll (og skjær frukter som epler, ildkveder og kveder i åttendedeler med skall og kjernehus). Hell vann over frukten (3.5 dl vann pr. kg frukt), og kok opp hurtig. Kok på svak varme i 40 minutter. Sil opp i kokefaste glass (norgesglass e.l.) som lukkes og kokes på svak til middels varme i 10 minutter.