Plomme syltetøy

Plommer er rike på pektin så det trengs ingen tilsetning. Plommesyltetøy er lett å lage for nybegynnere. Pass bare på at fruktene er møre med mykt skinn før sukker tilsettes, ellers hardner sukkeret skinnet. Kultivaren 'Victoria' gjør seg svært godt som syltetøy, men mange andre er også velegnet. Oppskriften passer også for slåpeplommer.

Ingredienser

• 1,5 kg plommer
krydderbusk bark eller 2 kanelstenger
• Ferskpresset juice fra 2 appelsiner
• 1,25 kg sukker

Fremgangsmåte

• Kutt plommene i 2, og fjern steinen.
• Brekk skallet på noen steiner og ta ut kjernen. Legg i en bolle og hell kokende vann over. Dekk til bollen.
• Sil av vannet etter 1 minutt og fjern det rød-brune skinnet fra kjernen.
• Kok forsiktig opp plommer og plommekjerner med 4 dl vann (inklusive appesinjuice). Kok til fruktene er møre og skinnet mykt (ca. 20 minutter).
• Tilsett kanelstenger og sukker og rør til sukkeret er oppløst.
• Kok opp og la koke i 12 minutter, hvis fruktene flyter etter at den har hvilt seg litt kan den kokes i 2 minutter til.
• Rør inn skum
• Hell i glass og forsegl.
• Kok opp vann i en stor kjele og sett i de fylte syltetøysglassene rett før det koker opp. Kok i 5 minutter.
• Ta ut glassene og la de avkjøle i 12-20 timer.
• Sjekk om det er vakum i glassene. Er det ikke vakum, må syltetøyet spises innen en uke.
• Lagre glassene på et tørt, kjølig og mørkt sted. Kan lagres i opptil ett år.