Jordbær syltetøy

Pass på at små bær ikke må være for harde og med mange frø. Bærene bør heller ikke være for store da de går fullstendig i oppløsning ved koking. Noe pektin bør tilsettes, men det er mulig å lage et ok syltetøy uten pektin. Alternativ oppskrift med mindre sukker og uten tilsatt pektin finner du under bringebær syltetøy.

Ingredienser

• 1 kg jordbær
• 450 gram sukker med tilsatt pektin, evt alternativer som beskrevet under sukkerkonservering
• 500 gram sukker
• 1,5 dl ferskpresset sitron

Fremgangsmåte

• Hell 200 gram jordbær og 200 gram sukker i en kjele. Mos med en potetmoser.
• Varm forsiktig opp og tilsett resten av jordbærene når jordbærmosen er varm. Kok veldig forsiktig opp.
• La småkoke svært forsiktig i 5 minutter og tilsett resten av sukker og sukker tilsatt pektin (evt alternativ).
• Rør forsiktig for å unngå at sukker svir seg. Når sukker er oppløst tilsettes lemonade.
• Kok opp på middels varme i 8 minutter.
• Rør inn evt skum på toppen og hell i glass og forsegl.
• Kok opp vann i en stor kjele og sett i de fyllte syltetøysglassene rett før det koker opp. Kok i 5 minutter.
• Ta ut glassene og la de avkjøle i 12-20 timer.
• Sjekk om det er vakum i glassene. Er det ikke vakum, må syltetøyet spises innen en uke.
• Lagre glassene på et tørt, kjølig og mørkt sted. Kan lagres i opptil ett år.