![]() |
Matmispel - Mespilus germanica
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Bladfellende tre som blir ca 6 meter høyt og vidt. Bærer frukter på opptil 65 mm. Smaker noe mellom dadler og epler, en utsøkt smak. Trenger litt frost for å modnes tilstrekkelig, er den ikke moden etter litt frostbiting kan de plukkes og lagres kaldt et par uker. Er den først moden har den kort lagringstid. Kan spises rå. Et fint triks for å få matmispel til å trives mange steder i Norge, er å pode den på viltvoksende hagtorn (Crataegus monogyana). Da tåler den våt og tørr jord, basisk og syrlig jord! Den kan også podes på rotstokk Kvede A, Kvede Adams og Kvede C og blir da noe mindre. Gir en årlig avling på 10-20 kg. Angripes sjelden eller aldri av skadeinsekter og sykdommer.
Formering av matmispel






Poding:Pisk og tunge eller flisspiring. Egnede rotstokker er viltvoksende hagtorn (Crataegus monogyana) (4-6 meter) eller Kvede A og Kvede Adams (3-5 meter) som tolererer de fleste jordtyper, og Quince C (2.5-4 meter ) som foretrekker fruktbar jord.
Matmispel kultivarer
Smaksforskjellen er liten på kultivarene, det er størrelsen på frukt og formen på kronen som skiller.
Large Russian: 4 cm store frukter.
Nottingham: Buskvekst. 3 cm store frukter.
Royal: Åpen vekst. 4 cm store frukter.