Flere bilder av Hosta
Hosta

Hosta - Hosta crispula, Hosta sieboldiana, Hosta montana, Hosta sieboldii, Hosta longipes

Navn Hosta
Latinsk navn Hosta crispula, Hosta sieboldiana, Hosta montana, Hosta sieboldii, Hosta longipes
Familie Aspargesfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk  
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap 2-3
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Frø Kommer for salg

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Klumpformende asiatisk staude som blir ca 30 cm til 1 meter høy og vid. Plantes med 40-60 cm avstand for å lage et godt jorddekke. Skudd og krøllede bladhoder kan spises kokt som grønnsak eller rå i salat. De høstes på våren, og nye vil vokse ut i løpet av sesongen. Snegler kan spise unge planter. Det finnes utallige varianter og sorter av Hosta og som matavling anbefales de storbladede sortene av H.montana og H sieboldiana der blomsterstilkene og blomstene også er spiselige..

Formering av hosta

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Så ved 20°c. Sørg for å holde frøkomposten fuktig hele tiden. Hvis frø ikke spirer innen 1 måned, kuldestratifiser i 1 måned. Blomstrer etter 2-3 år, men trenger flere år før den er innhøstingsklar. Sorter er som regel ikke frøstabile.

Deling: Tuedeles på våren eller høsten. Tykke tuer deles med spade. Deling av enkeltskudd på våren eller høsten. Enkeltskudd som "toppes" blomstrer fortere og gir fortere grunnlag for nye delinger. Ellers bør ikke hosta deles mer en hvert 5. år siden røttene bruker lang tid på å komme seg.

Topping: Skrap bort jord rundt nye skudd på våren slik at kronen av rota kommer til syne. Bruk en ren og fuktig klut til å rengjøre basen uten å forstyrre røttene. Lag et vertikalt kutt gjennom kronen med en skalpell. Ta på rothormoneske og sett inn en tannpirker for å holde såret åpent. Dekk til kronen med jord og vann godt. Hold fuktig gjennom vekstsesongen. Mange nye skudd vil dukke opp følgende vår som kan deles følgende høst eller vår.