![]() |
Mitsuba, Japansk persille - Cryptotaenia japonica
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Mitsuba eller japansk persille er en staude fra østen med rød-lila blader som blir opptil 1 meter høy og 60 cm vid. Fin urt og salatplante som blir ekstremt mye brukt i Kina, Japan og Korea. Røtter og frø er også spiselige. Blader, unge blomsterhoder og stilk høstes hovedsakelig på våren og høsten og kan spises rå og kokt. Spesiell smak som vanskelig kan sammenliknes med noe annet. Når skuddene høstes vil den sende opp nye skudd i løpet av sommeren. Kan benyttes istedet for persille og bladpersille, og har også en kvannliknende smak. Frøene høstes på høsten og røttene på høsten og vinteren. Frø og røtter brukes som smakstilsetter, røttene fjernes fra matretten før den serveres. Tiltrekker seg fordelaktige insekter. Under ideelle forhold fungerer den som en jordekker og selvsående plante. Den kan opptre delvis innvaderende hvis den får gode vekstvilkår. Tåler temperaturer til godt under -15 grader celsius. Den lilla varianten syntes å være enklest å få til, og er også best på smak både når det gjelder blader og unge blomsterhoder. Den Nord-Amerikanske varianten Cryptotaenia canadensis er så godt som identisk i smak med den grønne varianten av Mitsuba men kan være noe mer hardfør.
Formering av mitsuba






Frø: Spirer normalt raskt.
Deling: Tuedeles vår og høst.
Mitsuba sorter
f.atropurpurea: Sterkere smak på både blader og unge blomsterhoder. Mer hardfør enn den grønne varianten.