Flere bilder av Bambus
Bambus

Bambus - Phyllostachys spp., Pleioblastus spp., Pseudosasa japonica, Semiarundinaria spp. og Yushania spp.

Navn Bambus
Samisk navn Bámbu
Latinsk navn Phyllostachys spp., Pleioblastus spp., Pseudosasa japonica, Semiarundinaria spp. og Yushania spp.
Familie Gressfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID, men ulike former for forhåndsbehandling nødvendig.
Spiselig
Medisinsk  
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Eviggrønn busk
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn ()
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Pseudosasa japonica
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Eviggrønn busk som blir opptil 3-7 meter høy, avhengig av type og klima. Tolerer de fleste jordsmonn så lenge det er litt fuktig. Tåler mye skygge, men yter bedre i lett til moderat skygge. Kan høstes inntil de er 1 meter høye, men kun øverste 30 cm er spiselig. Skudd dukker opp i en periode på 2-3 måneder for de fleste typer. Fantastisk god kilde til mineralrik mat på en tid av året det er lite tilgang på fersk mat i hagen. Bambus er som oftest enten klumpformende eller løpende typer (via jordstengler). Klumpformende typer sprer seg svært sakte, mens løpende typer kan danne skudd metervis fra foreldreplanten. Uønsket ekspansjon er lett å kontrollere ved å kutte av nye skudd når de dukker opp, nye skudd dannes ikke på samme sted. Løpende bambus er langt mer produktiv ved at den danner langt flere skudd. De fleste bambus av typen Phyllostachys er løpende og danner skudd på vår og sommer. Skudd har lik diameter som en fullt voksen plante. Diameteren øker med årene, og er størst der det er varmest (2.5-8 cm). Skuddene må ha en diameter som er større enn 1 cm for å ha nok spiselig materiale. Er svært nitrogenkrevende slik at samplanting med nitrogenbindere er nødvendig.

Bambusskudd forberedes ved å lage et kutt langs midten av hele skuddet, for så å fjerne det ytre hardere laget. Det hvite og lysgrønne plantematerialet som er igjen er spiselig. Flere varianter er uten bitterhet og kan spises rått. Men de aller fleste varianter har bitter smak og må dampes i 10 minutter, dette fjerner bitterheten fullstendig.

Formering av bambus

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Spirer normalt fort ved god kvalitet på frø, men kan ta mange måneder. Mange typer bambus danner ikke frø, slik at vegetativ formering er eneste alternativ. Frø er vanskelig å anskaffe. Ulike frø krever ulik fremgangsmåte, men ser i all hovedsak ut som følgende:

1. Rens frøene med rent vann.
2. Bløtlegg frøene i 10% saltvann i 5 minutter.
3. Bløtlegg frøene i rent vann i 15 minutter.
4. Så i fuktig rotmedium: 1 del vermiculitt, 1 del torv. Frøene tildekkes lett.
5. Sørg for høy luftfuktighet i et lukket miljø som luftes et par ganger i uken. Frø spirer over flere uker.

Deling: Tuedeles på våren på en fuktig dag, med en stor kniv, sag eller øks. Hver jordstengel bør ha flere skudd. Phyllostachys bambus trenger 2 år i veksthus før de plantes ut. Deling av rotskudd tidlig på våren. Krypende jordstengler kan ha mange skudd på kort avstand. Jordstengelen kan deles med kun ett skudd på hver bit. Disse bør dyrkes i veldrenert rotmedium i veksthus i 1 år før de plantes ut.

Stiklinger: Stilkbasestiklinger på våren.

Bambus sorter

Sort: Spiretid: Smak:
Phyllostachys angusta Seint på våren Uten bitterhet
Phyllostachys aurea Tidlig høst Uten bitterhet - God smak
Phyllostachys aureosulcata Seint på våren Uten bitterhet
Phyllostachys bambusoides Sommer Bitter rå
Phyllostachys dulcis Tidlig vår Svært god, prisvinner
Phyllostachys edulis Seint på våren Svært god, prisvinner
Phyllostachys flexuosa Seint på våren Svært bitter rå
Phyllostachys glauca Seint på våren Litt bitter
Phyllostachys nidularia Tidlig vår Litt bitter
Phyllostachys nigra Sommer Bitter rå
Phyllostachys nuda Vår Litt bitter, god smak
Phyllostachys rubromarginata Sommer God kvalitet
Phyllostachys sulphurea viridis Seint på våren Litt bitter, Ok smak
Phyllostachys violascens Seint på våren Litt bitter
Phyllostachys viridiglaucescens Tidlig sommer Uten bitterhet - God smak
Phyllostachys vivax Tidlig høst Litt bitter
Pleioblastus simonii Sommer/Tidlig høst Ok kvalitet
Pseudosasa japonica Sommer/tidlig høst Uten bitterhet - God smak
Semiarundinaria fastuosa Tidlig høst Litt bitter
Yushania anceps Sommer/tidlig høst Uten bitterhet - God smak
Yushania anceps 'Pitt White' Midtsommer Uten bitterhet - God smak
Yushania maculata Sommer/tidlig høst Uten bitterhet - God smak