Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Bambus - Phyllostachys spp., Pleioblastus spp., Pseudosasa japonica, Semiarundinaria spp. og Yushania spp.
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Eviggrønn busk som blir opptil 3-7 meter høy, avhengig av type og klima. Tolerer de fleste jordsmonn så lenge det er litt fuktig. Tåler mye skygge, men yter bedre i lett til moderat skygge. Kan høstes inntil de er 1 meter høye, men kun øverste 30 cm er spiselig. Skudd dukker opp i en periode på 2-3 måneder for de fleste typer. Fantastisk god kilde til mineralrik mat på en tid av året det er lite tilgang på fersk mat i hagen. Bambus er som oftest enten klumpformende eller løpende typer (via jordstengler). Klumpformende typer sprer seg svært sakte, mens løpende typer kan danne skudd metervis fra foreldreplanten. Uønsket ekspansjon er lett å kontrollere ved å kutte av nye skudd når de dukker opp, nye skudd dannes ikke på samme sted. Løpende bambus er langt mer produktiv ved at den danner langt flere skudd. De fleste bambus av typen Phyllostachys er løpende og danner skudd på vår og sommer. Skudd har lik diameter som en fullt voksen plante. Diameteren øker med årene, og er størst der det er varmest (2.5-8 cm). Skuddene må ha en diameter som er større enn 1 cm for å ha nok spiselig materiale. Er svært nitrogenkrevende slik at samplanting med nitrogenbindere er nødvendig.
Bambusskudd forberedes ved å lage et kutt langs midten av hele skuddet, for så å fjerne det ytre hardere laget. Det hvite og lysgrønne plantematerialet som er igjen er spiselig. Flere varianter er uten bitterhet og kan spises rått. Men de aller fleste varianter har bitter smak og må dampes i 10 minutter, dette fjerner bitterheten fullstendig.
Formering av bambus
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø : Spirer normalt fort ved god kvalitet på frø, men kan ta mange måneder. Mange typer bambus danner ikke frø, slik at vegetativ formering er eneste alternativ. Frø er vanskelig å anskaffe. Ulike frø krever ulik fremgangsmåte, men ser i all hovedsak ut som følgende:
1. Rens frøene med rent vann.
2. Bløtlegg frøene i 10% saltvann i 5 minutter.
3. Bløtlegg frøene i rent vann i 15 minutter.
4. Så i fuktig rotmedium: 1 del vermiculitt, 1 del torv. Frøene tildekkes lett.
5. Sørg for høy luftfuktighet i et lukket miljø som luftes et par ganger i uken. Frø spirer over flere uker.
Deling : Tuedeles på våren på en fuktig dag, med en stor kniv, sag eller øks. Hver jordstengel bør ha flere skudd. Phyllostachys bambus trenger 2 år i veksthus før de plantes ut. Deling av rotskudd tidlig på våren. Krypende jordstengler kan ha mange skudd på kort avstand. Jordstengelen kan deles med kun ett skudd på hver bit. Disse bør dyrkes i veldrenert rotmedium i veksthus i 1 år før de plantes ut.
Stiklinger : Stilkbasestiklinger på våren.
Bambus sorter
Sort: | Spiretid: | Smak: |
Phyllostachys angusta | Seint på våren | Uten bitterhet |
Phyllostachys aurea | Tidlig høst | Uten bitterhet - God smak |
Phyllostachys aureosulcata | Seint på våren | Uten bitterhet |
Phyllostachys bambusoides | Sommer | Bitter rå |
Phyllostachys dulcis | Tidlig vår | Svært god, prisvinner |
Phyllostachys edulis | Seint på våren | Svært god, prisvinner |
Phyllostachys flexuosa | Seint på våren | Svært bitter rå |
Phyllostachys glauca | Seint på våren | Litt bitter |
Phyllostachys nidularia | Tidlig vår | Litt bitter |
Phyllostachys nigra | Sommer | Bitter rå |
Phyllostachys nuda | Vår | Litt bitter, god smak |
Phyllostachys rubromarginata | Sommer | God kvalitet |
Phyllostachys sulphurea viridis | Seint på våren | Litt bitter, Ok smak |
Phyllostachys violascens | Seint på våren | Litt bitter |
Phyllostachys viridiglaucescens | Tidlig sommer | Uten bitterhet - God smak |
Phyllostachys vivax | Tidlig høst | Litt bitter |
Pleioblastus simonii | Sommer/Tidlig høst | Ok kvalitet |
Pseudosasa japonica | Sommer/tidlig høst | Uten bitterhet - God smak |
Semiarundinaria fastuosa | Tidlig høst | Litt bitter |
Yushania anceps | Sommer/tidlig høst | Uten bitterhet - God smak |
Yushania anceps 'Pitt White' | Midtsommer | Uten bitterhet - God smak |
Yushania maculata | Sommer/tidlig høst | Uten bitterhet - God smak |