”Purpursurbær”* - Aronia x prunifolia
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Busk fra Nord-Amerika som blir ca 3 meter høy og 2.5 meter vid. Vokser i alle jordsmonn. Bærer mengder med spiselige bær med solbærstørrelse. Bærene modner i september, men bør henge på busken en stund etter det for å gi søtere bær. Har en god smak både rå og kokt. Fin som juice, syltetøy (høyt pektininnhold) og god i pai. Kan tørkes til seinere bruk. Purpursolbær er en naturlig forekommende hybrid mellom svartsurbær og rødsurbær. Bestøves av insekter. Vokser godt i de fleste jordsmonn bortsett fra grunn kalkholdig jord. Tolererer luftforurensing og plantes med 2 meters avstand for maksimal avling. Eldre greiner bør tynnes ut med noen års mellomrom, dette for å unngå for tett vekst som senker produktiviteten. Bærene er noe utsatt for fugler, men ingen andre skadedyr, sopper eller sykdommer er vanlig.
* Purpursurbær er ikke et offisielt norsk navn på busken
Formering av purpursurbær






Deling: Deling av rotskudd seint på vinteren. Kan plantes direkte på sitt permanente voksested.
Avleggere: Luftavleggere
Stiklinger:Mykvedstiklinger eller grønnvedstiklinger tidlig på sommeren
Purpursurbær sorter
Kan forekomme at purpursurbærsorterr selges som svartsurbærsorter på planteutsalg.
Nero: Trives i de fleste typer jordsmonn. Store bær med spesielt høyt c-vitamininnhold. Svært store avlinger. Blir 2.5 meter høy. Tjekkisk sort odlet frem for bærproduksjon.
Viking: Svært store bær og svært store avlinger. Best kokt. Blir 2.5 meter høy. Finsk sort odlet frem for bærproduksjon.
Skadeinsekter og sykdommer på purpursurbær
Frukttrebladveps - Caliroa cerasi: Den voksne frukttrebladvepsen er glinsende svart og er ca. 5 mm lang. Den har svarte, snegleligende larver som blir 6-8 mm lange. De skjelleterer bladverket så bare nervene blir stående tilbake i gnaget. De finnes særlig på pære og kirsebær.
Frukttrebladveps betyr vanligvis lite som skadedyr på frukttrær, men 2. generasjonslarver kan forårsake tidlig bladavfall og mindre størrelse på fruktavlingen.