Søtkjeks, sukkerrot - Sium sisarum
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Klumpformet staude som blir ca 1.2 meter høy og 30 cm vid. Tidligere mye benyttet som en rotgrønnsak. Gir best avling i fuktig og frodig jordsmonn. Røttene er spiselige kokt og kan høstes gjennom hele vinteren når de er på sitt søteste. De har en potet-/pastinakkaktig smak, og ble da også mye brukt før poteten kom til Europa. De kan også lagres i fuktig sand over vinteren. De aromatiske skuddene på våren er også spiselige hvis de blekes eller delvis blekes (ved å tildekkes for sollys). Søtkjeks er også en fin mineraloppsamler som tiltrekker seg fordelaktige insekter.
Urtekildens Planteleksikon om søtkjeks
Formering av søtkjeks






Frø:
Kan spire noe seint og uregelmessig. Høstsåing er å foretrekke.
Deling: Rotknoll kan deles tidlig på våren før ny vekst begynner.