Flere bilder av Apotekerkattost
Apotekerkattost

Apotekerkattost - Malva sylvestris

Navn Apotekerkattost
Latinsk navn Malva sylvestris
Familie Kattostfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende toårig/staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Toårig eller kortlevd staude som blir opptil 1.5 meter, men den legger seg ofte langs med jorden når den blir så stor. Bladene og de rosa-lilla blomstene er spiselige. Fin i salat og i suppe hvor de også fungerer som en jevner. Ungå basen av blomsten siden den er litt vel seig å spise. Bladene blir også seigere utover vekstsesongen. Etter blomstring oppstår "ostene" som også er et fint snacks. Unge skudd kan høstes svært tidlig på våren. Viltvoksende til nord i Trøndelag. Svært lang blomstringstid - helt til desember hvis vinteren er mild. Kan flyttes og deles på våren. Finnes viltvoksende, særlig i Sør-Norge.

Urtekildens Planteleksikon om Apotekerkattost

Formering av

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 20°c er god spiretemperatur. Spirer normalt etter 2 uker.

Skadeinsekter og sykdommer på apotekerkattost

Bakkesmyger - Pyrgus malvae: Vanlig i lavlandet på Østlandet og Sørlandet. Larven lever på jordbær (Fragaria), mure (Potentilla) og kattost (Malva). Forpupningen skjer mellom sammenspunnede blader ved foten av næringsplanten. Puppen overvintrer.

Ildtege - Pyrrhocoris apterus: Sjelden innflytter som kun er observert rundt Oslofjorden. Ildteger lever på jordoverflaten, på planter og trær. De foretrekker lind, storrobinia og planter fra kattostfamilien, der de suger på sevje og frø som blir ødelagt.