Flere bilder av Canadisk Judastre
Canadisk Judastre

Canadisk Judastre - Cercis canadensis

Navn Canadisk Judastre
Latinsk navn Cercis canadensis
Familie Erteblomstfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling SC+KS8
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Planten inneholder giftige saponiner
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende tre som blir ca 12 meter høyt og 10 meter vidt. Antageligvis ikke en nitrogenfikser, selv om den tilhører erteblomstfamilien. Blomstene er spiseige rå og har en oppfriskende syrlig smak. Unge frøbelger kan også kokes og spises. Kilde til nektar for bier i april og mai.

Formering av canadisk judastre

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Frøene bør scarifiseres ved å legges i eddik i 30-45 minutter. Må umiddelbart legges til kuldestratifisering. 15-20°c er god spiretemperatur. Spirer etter 1-2 måneder. Bør dyrkes i veksthus første vinter og plantes ut seint på våren eller tidlig på sommeren etter at faren for frost er over. Tåler rotforstyrrelser dårlig. Frøene kan lagres i mange år i fryser.

Stiklinger: Grønnvedstiklinger med hæl, ikke skadesår. Tidlig sommer til midtsommer. Jord eller rockwool som rotmedium. Begrensede resultater.

Beskjæring av canadisk Judastre

Beskjær frostskadede skudd tidlig på sommeren. Svak og skadet vekst er utsatt for canker, ved angrep beskjæres det godt tilbake til frisk vekst på seinsommeren. Kan trenes som et flergreinet tre med en lav stamme på 60-90 cm. Første utendørsvinter fjernes toppskuddet rett over det andre paret med sterke sideskudd. De laveste sideskuddene fjernes. Gjenværende 3-5 sterke sideskudd tuppbeskjæres med 10 cm. Andre års vinter beskjæres svake sidegreiner til et skudd som er ca 5 cm utfra hovedstammen. Tredje års vinter fjernes innovervendte sideskudd, og de laveste skuddene på sidegreinene. Seinere beskjæres kryssende sideskudd og skudd som gnisser mot barken. Etablerte trær trenger minimalt med beskjæring.

Skadeinsekter og sykdommer på canadisk judastre

Gråskimmel - Botrytis cinerea: Soppen er en svak parasitt da den trenger svekket vev eller sår for å infisere. Særlig bær er utsatt, men stengelen kan også bli angrepet av denne soppen. Det er spesielt i tette bestander med overvanning eller i nedbørrike vekstsesonger angrep kan bli omfattende. Gråskimmel kan også opptre på bladverket til en rekke busker og trær ved fuktige somre, spesielt om deler av greinverket står skyggefylt og har god vindbeskyttelse, men soppen har lite skadeomfang på annet en bærkulturer.