![]() |
Skihickory - Carya ovata
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Tre som blir opptil 30 meter høyt og 15 meter vidt. Har gode spiselige nøtter som smaker veldig likt valnøtter. Vokser sakte de første årene og trenger et vindbeskyttet voksested. Innplantet i Lier i 1875. Fra frø så bærer den opptil 4 cm store nøtter etter 10 år. Tørkede nøtter har en lagringstid på opptil 2 år. Navnet skyldes at veden før siste verdenskrig ble brukt til produksjon av ski.
Formering av hickory skihickory






Frø:
Alternativ til lang kuldestratifisering er å bløtlegge nøttene i 1 uke og kuldestratifisere dem i 40 dager. Høy temperatur og mye lys er viktig for spiring. 30-35°c med lys 15 timer pr dag hjelper å bryte vekstrestriksjonene i skallet.
Frøplanter må dyrkes innendørs første vinter og beskyttes første utendørsvinter.
Bør lagres ved 0°c.
Poding: Pisk og tunge. Bruk 2-3 år gamle grunnstammer. Hold kjølig og i dvale fremtil 7-10 dager før poding. Bruk en noe tynnere podekvist enn grunnstamme for å lette sammenfallet mellom kambielaget mellom de to.
Skihickory sorter
Grainger: Nøttene er lette å åpne. Stor avling.Weschke: Medium store nøtter med tynt skall. Svært god smak. Er trolig en hybrid: Carya ovata x cordiformis.
Wilcox: Store nøttekjerner med svært god smak.
Yoder #1: Medium store nøtter med svært god smak. Stor avling. Trolig en hybrid: Carya ovata x laciniosa.
Beskjæring av skihickory
Hickory er et rasktvoksende tre som naturlig utvikler en lang stamme. Skihickory beskjæres fra høsten etter at det har gått i dvale til midt på vinteren. Blør mye sevje hvis det beskjæres på våren. Skihickory trenes som en en standard sentral leder med en klar stamme på 2 meter eller som et fjærformet tre. Etablerte trær har lite behov for beskjæring, og bør heller ikke beskjæres.