Flere bilder av Hagerabarbara
Hagerabarbara

Hagerabarbara - Rheum x cultorum

Navn Hagerabarbara
Samisk navn Rabárber
Latinsk navn Rheum x cultorum
Familie Slireknefamilien (Syrefamilien)
Herdighetssone
Frøbehandling Formeres vegetativt
Uten mykorrhiza
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Bladene inneholder mye oksalsyre og er derfor gifitge
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap 3
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
'Victoria' (barrot) (Prisgr. C)
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Det finnes mange sorter hagerabarbara som varierer mye i størrelse og utseende. Bladstilkene er spiselige på våren, med unntak av noen sorter. Røttene benyttes medisinsk. Mens prydrabarbara hovedsakelig er blitt benyttet medisinsk i Kina, så er hagerabarbara blitt benyttet i Korea. Rabarbra kan leve godt over en mannsalder uten å deles eller vedlikeholdes på annen måte.

Konservering av hagerabarbra

Rabarbra saus
Rabarbra, syltet (pickles)
Rabarbra syltetøy
Rabarbra, tørket

Formering av hagebarbara

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Siden hagerabarbara er en kryssning, så vil planter fra frø avvike fra foreldreplantene. Man vil likevel kunne få mange sterke og fine planter fra frø.

Deling: Tuedeles eller deling av enkeltskudd seint på vinteren eller tidlig på våren. Når de røde svulmende skuddene kommer til syne løftes hele kronen og vaskes. Skjær kronen i biter med 1-5 skudd hver.

Hagebarbara sorter

Appelton Forcing: Tidlig sort. Rød base som går over til grønn.
Canada Red: Midtsesong. Svært søt sort. Blir ca. 1 meter høy og produerer 2-6 kg bladstilker pr. krone. Kan høstes sommeren igjennom hvis stilken ikke blir for bitter. Ganske høyt oksalsyreinnhold.
Champagne Early: Tidlig sort. Store avlinger med god smak.
Champion:
Crimson Perfection:
Dave's Challenge:
Delicatesse:
Early Albert: Samme som 'Prince Albert'.
Early Sunrise: Store avlinger med lange og tykke stilker som kan høstes relativt tidlig på våren.
Elmsblitz: Gammel tysk sort med ganske hort og tynne stilker. Mange stilker. Svært lite oksalsyreinnhold og lite smak. Kan høstes ganske seint. Trenger mye næring.
Elmsfeuer: Gammel tysk sort med middles store stilker og middels stor avling. Sein avling. Noe høyt oksalsyreinnhold. God og stabil smak.
Fenton Special:
Glaskin's Perpetual: Kan høstes sommeren igjennom uten fare for høye nivåer av oksalsyre i stilken. Rabarbarasort med laveste innhold oksalsyre.
Holsteiner Blut: Saftige og blodrøde stilker. Kraftig vekst.
Jordbær: Mindre stilk som er rød tvers igjennom. Søtere smak enn mange andre sorter, men også mindre avling.
Lehar Blut`: Røde stilker. Har større, men færre stilker enn 'Canada Red'.
Linnaeus: Gammel og kraftigvoksende sort med lite oksalsyreinnhold.
Marshall's Early Red: Stilkene er lange og smale og gir en sein avling med ganske få stilker. God og stabil smak.
Mc Donald: Store avlinger. Store stilker
Merton Foremost:
Prince Albert: Også kjent som ‘Mitchell’s Royal Albert’ og ‘Early Albert’. Tidlig sort med svært god smak. Mer frøstabil enn andre kryssninger.
Rosenhagen: Korte, men ganske tykke stilker. Store avlinger som kan høstes middels seint. Lavt okslasyreinnhold.
Ruby:
Spangsbjerg: Dansk sort som gir stor avling av middels lange og middels tykke stilkar. God smak, få blomsterstilkar
Stockbridge Arrow: Sein sesong. Svært god på smak. Engelsk.
Sunrise: Rosa sort. Mer produktiv og tykkere stilker enn 'Ruby'.
Sutton: Store stilker.
Timperley Early: Tidlig sesong. En av de tidligste rabarbara sortene. Tynne stilker. Middels innhold av oksalsyre.
Valentine: Tykke røde stilker. Produserer få eller ingen frøstilker.
Victoria: Sein sesong. Også kjent som ‘Giant Victoria’ og ‘Myatt’s Victoria’. Svært store stilker, opptil 8 cm i diameter og 90 cm lange. Svært store avlinger. Lavt innhold av oksalsyre. Vanligst benyttet i Norge. Best egnet til saftproduksjon.
Vinrabarbra Svendborg: