Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Stauder
Med stauder mener jeg flerårige urteaktige vekster som ikke bærer preg av å være treaktige. Grensene er flytende. Ofte vil en ha ett eller flere lag med planter under busknivået i en skoghage . Stauder med mange funksjoner kan også benyttes her. Mange jorddekkere og mineraloppsamlere produserer også mat. Fiberplanter kan gjøre seg i en hekk.Stauder med spiselige bær og frukter
Japanske lykter - Physalis alkekengi
Jordbær - Fragaria spp.
Klasefjør - Smilacina racemosa
Markjordbær - Fragaria vesca
Molte - Rubus chamaemorus
Tranebær / Stortranebær - Vaccinium oxycoccos
Stauder med spiselige blader
Apotekerkattost - Malva sylvestrisArtisjokk - Cynara scolymus
Babingtons løk - Allium ampeloprasum var. babingtonii
Bergmynte (Vill oregano) - Origanum vulgare
Blåkoll - Prunella vulgaris
Brennesle - Urtica dioica
Brønnkarse - Nasturtium officinale
Burot - Artemisia vulgaris
Buskstrandkål - Crambe cordifolia
Daglilje - Hemerocallis minor
Døvnesle - Lamium album
Engkarse - Cardamine pratensis
Engsyre - Rumex acetosa (var Rumex Schavel)
Eplemynte - Mentha suaveolens
Etasjeblom (Hestemynte) - Monarda didyma
Falsk jordbær - Duchesnea indica
Fennikel - Foeniculum vulgare
Fjellmynte - Pycnanthemum pilosum
Fjellsyre - Oxyria digyna
Fransk estragon - Artemisia dracunculus
Gjeldkarve - Pimpinella saxifraga
Gjøksyre - Oxalis acetosella
Gressløk - Allium schoenoprasum
Grønnmynte - Mentha spicata
Gulløk - Allium moly
Harerug - Polygonum viviparum
Himalayaløk - Allium wallichii
Hosta - Hosta crispula, Hosta sieboldiana, Hosta montana, Hosta sieboldii, Hosta longipes
Jordbær - Fragaria spp.
Kantløk - Allium senescens
Kardon (Vill artisjokk) - Cynara cardunculus
Kattemynte - Nepeta cataria
Kermesbær - Phytolacca americana
Kinagressløk - Allium tuberosum
Knollkarve - Bunium bulbocastanum
Korsknapp - Glechoma hederacea
Kuleløk - Allium sphaerocephalon
Kuleprimula - Primula denticulata
Kystmaigull - Chrysosplenium oppositifolium
Legestokkrose - Althaea officinalis
Luftløk - Allium x proliferum
Løpstikke - Levisticum officinale
Løvetann - Taraxacum officinale
Markjordbær - Fragaria vesca
Marsfiol - Viola odorata
Melkeklokke - Campanula lactiflora
Mitsuba - Cryptotaenia japonica
Moskuskattost - Malva moschata
Myske - Asperula odorata
Neapelløk - Allium neapolitanum
Nesleklokke - Campanula trachelium
Nikkeløk - Allium nutans
Ormerot - Persicaria bistorta
Peppermynte - Mentha piperita
Pimpernell - Sanguisorba minor
Pipeløk - Allium fistulosum
Poleimynte - Mentha pulegium
Prairieløk - Allium cernuum
Ramps - Allium tricoccum
Ramsløk - Allium ursinum
Rosekattost - Malva alcea
Russekål - Bunias orientalis
Russisk estragon - Artemisia dracunculoides
Ryllik - Achillea millefolium
Rød sporblom - Centranthus ruber
Sanktpeterskjerm - Crithmum maritimum
Seiersløk - Allium victorialis
Sibirportulakk - Claytonia sibirica
Sitrontasjeblom - Monarda citriodora
Sitronmelisse - Melissa officinalis
Skoghøymole - Rumex sanguineus ssp. sanguineus
Skorsonnerrot - Scorzonera hispanica
Skvallerkål - Aegopodium podagraria
Smalkjempe - Plantago lanceolata
Smørbukk - Sedum telephium
Spansk kjørvel - Myrrhis odorata
Steinsennep - Diplotaxis tenuifolia
Stolthenrikmelde - Chenopodium bonus-henricus
Storklokke - Campanula latifolia
Strandkål - Crambe maritima
Strandstjerne - Aster tripolium, Tripolium pannonicum
Svartrot - Scorzonera hispanica
Tatarisk strandkål - Crambe tatarica
Tvistebladløk - Allium obliquum
Ugressklokke - Campanula rapunculoides
Vandrejøde - Tradescantia spp.
Villøk - Allium oleraceum
Villpurre - Allium ampeloprasum
Vill rucola - Eruca selvatica
Vinterkarse - Barbarea vulgaris
Virginiavassblad - Hydrophyllum virginianum
Vårkål - Ranunculus ficaria
Stauder med andre spiselige deler
Akeleie - Aquilegia vulgarisAmerikansk lotus - Nelumbo lutea
Artisjokk - Cynara scolymus
Asparges - Asparagus officinalis
Babingtons løk - Allium ampeloprasum var. babingtonii
Bendelløk - Allium scorodoprasum
Bjerg-mandstro - Eryngium campestre
Bred dunkjevle - Typha latifolia
Buskstrandkål - Crambe cordifolia
Daglilje - Hemerocallis minor
Elefanthvitløk - Allium ampeloprasum var. ampeloprasum
Geitrams - Epilobium angustifolium
Gresstjerneblom - Stellaria graminea
Gulløk - Allium moly
Gåsemure - Potentilla anserina
Hagerabarbara - Rheum x cultorum
Harerug - Polygonum viviparum
Himalaya rabarbara - Rheum australe
Hvitløk - Allium sativum
Japanpestrot - Petasites japonicus
Jordskokk - Helianthus tuberosus
Kantkonvall - Polygonatum odoratum
Kardon (Vill artisjokk) - Cynara cardunculus
Kermesbær - Phytolacca americana
Kinaskokk - Stachys affinis
Kjempeslirekne - Fallopia sachalinensis
Klasefjør - Smilacina racemosa
Knollkarve - Bunium bulbocastanum
Kongspryd - Asphodeline lutea
Korea asters - Aster scaber
Kuleprimula - Primula denticulata
Kvann - Angelica archangelica
Kystbjørnekjeks - Heracleum sphondylium
Lakrisrot - Glycyrrhiza glabra
Legerabarbara - Rheum officinale
Legestokkrose - Althaea officinalis
Ling - Trapa bicornis
Løpstikke - Levisticum officinale
Martagonlilje - Lilium martagon
Maximiliani solsikke - Helianthus maximiliani
Mjødurt - Filipendula ulmaria
Nalca - Gunnera tinctoria
Nikkeselleri - Helosciadium nodiflorum, Apium nodiflorum
Opuntia kaktus - Opuntia spp.
Parkslirekne - Fallopia japonica
Pepperrot - Armoracia rusticana
Potet - Solanum tuberosum
Prydrabarbara - Rheum palmatum
Rakkyo - Allium chinense
Russisk lotusrot - Nelumbo nucifera 'komarovii'
Sikori - Cichorium intybus
Silkeurter - Asclepias
Asclepias incarnata
Asclepias syriaca
Asclepias speciosa
Asclepias tuberosa
Sisselrot - Polypodium vulgare
Sjallotløk og Potetløk - Allium cepa aggregatum
Sjøsivaks - Scirpus lacustris
Smal dunjkevle - Typha angustifolia
Spansk kjørvel - Myrrhis odorata
Staudehvete/ Flerårig hvete - Triticum aestivum x Thinopyrum intermedium
Stauderug/ Flerårig rug - Secale montanum
Stjernehyasint - Camassia quamash
Storkonvall - Polygonatum multiflorum
Strandkål - Crambe maritima
Strutseving - Matteuccia struthiopteris
Svartrot - Scorzonera hispanica
Søtkjeks - Sium sisarum
Takrør - Phragmites australis
Tatarisk strandkål - Crambe tatarica
Turt - Cicerbita alpina
Udo - Aralia cordata
Vill sarsaparilla - Aralia nudicaulis
Vossavann - Angelica archangelica maiorum
Wasabi - Wasabia japonica
Medisinstauder
Feberhjortetrøst - Eupatorium perfoliatumGullris - Solidago virgaurea
Gulmaure - Galium verum
Gulsøte - Gentiana lutea
Hvitløk - Allium sativum
Hydrastinurt - Hydrastis canadensis
Legestokkrose - Althaea officinalis
Matrem - Tanacetum parthenium
Mjødurt - Filipendula ulmaria
Prikkperikum - Hypericum perforatum
Purpursolhatt - Echinacea purpurea
Romersk kamille - Chamaemelum nobile
Rosenrot - Rhodiola rosea
Ryllik - Achillea millefolium
Sitronmelisse - Melissa officinalis
Smalbladet solhatt - Echinacea angustifolia
Solblom - Arnica montana
Trollhassel - Hamamelis virginiana
Vill kinin - Parthenium integrifolium
Design av staudelaget i skoghagen
Det er et enormt antall forskjellige varianter man kan benytte for å dekke det nederste laget i en skoghage. Man kan fint benytte en kombiansjon av urteaktige stauder som dør ned til roten hver vinter, eviggrønne stauder, krypende stauder, løker, lave busker og krypende busker. Man vil naturligvis ha frukt- eller grønnsaksstauder, men det er stauder med mange andre viktige funksjoner.
Man trenger planter (døde eller levende) som dekker jorda så mye som mulig av året. Man beskytter da mot at jorda blir dehydrert og at regnet graver opp jorda. Dette er viktig for å sikre at så mange meitemarker og andre fordelaktige kryp som mulig vedlikeholder jorda.
Planter i dette laget kan være mineraloppsamlere. Planter med dype røtter drar opp mineraler som andre planter ikke har tilgang til, og som de får tilgang til når mineraloppsamlerene dør.
Der lysnivåene ikke er for lave kan en benytte nitrogenbindere også i dette laget, som beriker jorda for andre planter.
Planter i dette laget kan være veldig attraktive for fordelaktige insekter, som er hovedstøtten for skadedyrkontrollen i skoghagen.
Flere aromatiske planter slipper ut høye doser aromatiske oljer under vekstsesongen. En teori sier at dette forbedrer helsen til omkringvoksende planter. Faktum er at disse oljene er anti-bakterielle og sopphindrende.
Ved å ha et tykt plantedekke over jorda så har en et relativt effektivt forsvar mot ugress.
Mindre arbeid
Med stauder og staudegrønnsaker så slipper du å arbeide med jorda hvert år. Vending av jorda er svært arbeidskrevede. Når jorda ikke vendes/pløyes så graves heller ikke nye ugressfrø opp som vekkes til live. Luking av ugress blir derfor mindre og mindre arbeidskrevende med tiden.Bedre for jorda
Jordstrukturen bevares når jorda får ligge uforstyrret. Dette er fordelaktig for alt som vokser i den. Hummusmengden bygges opp, næringsinnholdet skylles ikke så fort ut, og jorda blir ikke så utsatt for tørke samtidig som den drenerer kraftige regnskyll bedre. I et naturlig utviklet system så er det i all hovedsak staudene som dominerer på jordbunnen.Mer ernæringsrik mat
De fleste stauder inneholder flere næringsstoffer enn ettårige og kortlevde grønnsaker. Dette skyldes naturlig nok at de har et bedre utviklet og større rotsystem. De utnytter jorda mer effektivt og tar derfor opp flere næringsstoffer fra jorda.
Vitamininnholdet i stauder varierer i større grad, men kan være like høyt og høyere som i ettårige grønnsaker.
Proteininnholdet er gjennomgående mye høyere hos staudegrønnsaker enn hos ettårige grønnsaker.
Lengre innhøstingssesong
Kortlevde avlinger er svært sesongbaserte. I nordisk klima betyr det oftest fra seint på våren til tidlig på vinteren. Stauder kan tilby avlinger nesten hele året, særlig tidlig på våren finnes et stort spenn av stauder som gir spiselige avlinger.