Flere bilder av Legevendelrot
Legevendelrot

Legevendelrot - Valeriana officinalis

Navn Legevendelrot
Latinsk navn Valeriana officinalis
Familie Vendelrotfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Lengre medisinsk bruk kan være avhengighetsskapende
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap 1
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Staude som blir opptil 1.5 meter høy og 1 meter vid. Selvsår fritt. Hovedbruksområde er som mineraloppsamler og evnen til å tiltrekke seg fordelaktige insekter. Er god til å få fart på komposten. Katter elsker å rulle seg over den. Legevendelrot stimulerer fosforaktivitet og hjelper de fleste grønnsaker hvis den dyrkes i utkanten av grønnsakshagen. Den er også god nabo for de aller fleste andre planter. Legevendelrot tiltrekker seg meitemark, men også katter hvis røttene brekkes opp. Det sies at en spray laget på legevendelrot benyttet månedlig stimulerer den generelle plantehelsen.

Urtekildens Planteleksikon om Legevendelrot

Formering av legevendelrot

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Frøene må bare tildekkes litt, siden de trenger litt sollys for å spire.

Deling: Tuedeles på våren.

Stiklinger: Stilkbasestiklinger på våren.

Skadeinsekter og sykdommer på legevendelrot

Bladlus - Aphidoidea : Både røtter, stengler, blader, blomster og frukter og bær kan angripes af forskjellige arter. De første symptomene på angrep av bladlus ses ofte som et klistrete og skinnende belegg på bladoversiden, kalt "honningdugg". Dette er bladlusenes sukkerholdige ekskrementer. Samtidig indikerer det at lusene finnes høyere oppe i treet. Sotdugg kan oppstå, som er et sotaktig belegg på bladene forårsaket av forskjellige saprofyttiske konidiesopper som spiser honningduggen. Disse skader ikke plantevevet, men kan hemme fotosyntesen. Bladlusskader ses ofte som krøllede, abnorme skudd, som utvikles som et resultat av direkte suging. Bladlus plasserer seg der er størst konsentrasjon av næring (sukker og aminosyrer), i knopper og på spissen av planteskudd.

Bladlus har mange naturlige fiender, men disse forhindres ofte fra å komme til bladlusene da lusene svært ofte drives eller gjetes av maur. Maurfeller åpner for rovinsekter. Jordekkeplanter som fordriver maur eller bladlus forebygger. Mange naturlige bladlussprayer er effektive, eksempelvis laget av bastard indigo.

Mørk rutevinge - Melitaea diamina: Lokal og sjelden i Sør-Norge nord til Valldal i Møre og Romsdal. Arten mangler helt i Vest-Agder og Rogaland, og lenger nord på Vestlandet finnes den bare i indre deler. Larven lever selskapelig i et spinn på vendelrot (Valeriana).