Kirsebærplomme - Prunus cerasifera

Navn Kirsebærplomme
Latinsk navn Prunus cerasifera
Familie Rosefamilien, steinfruktunderfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling VS4 + KS20
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Tilhører en planteslekt hvor de fleste plantene produserer blåsyre (i bladverk og frø) og er lett gjenkjennelig ved bitter smak. I små mengder forbedrer blåsyre fordøyelsen, i store mengder er den dødelig. Kokepunkt for blåsyre er 25 grader celsius
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SS
Kirsebærplomme
Leveres høst 2017
Antall

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre som blir opptil 9 meter høyt og 9 meter vidt. Vokser 4 meter på 10 år. Bærer gule eller røde frukter med plommestørrelse som er spiselige. Henger på treet til oktober, men modner ofte seint i juli og august. NB! Frøet bør ikke spises hvis det smaker bittert, se tabell. God i hekk og som vindbryter. Tidlig kilde for nektar og pollen for honningbier. Liker sol eller delvis skygge.

Formering av kirsebærplomme

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 6 uker før stratifisering er over så tilsettes nok vann til å dekke frøene i posen de statifiseres i. Etter 48 timer fjernes overflødig vann. Optimal spiretemperatur ligger på 3-5°c. Kan bruke 18 måneder på å spire.

Deling: Deling av rotskudd i dvaleperioden.

Avleggere: Enkle avleggere på våren.

Stiklinger: Mykvedstiklinger av planter med kraftig vekst fra vår til tidlig sommer. Hælstiklinger av semimoden vekst i juli og august.

Poding:Pisk og tunge eller flisspiring.

Kirsebærplomme sorter

Golden Sphere: Store frukter med god smak. Hardfør og svært sein i blomst. Modner i august. Delvis selvfertil.
Gypsy: Store frukter med rik og søt smak. Hardfør og svært sein i blomst. Modner i august. Delvis selvfertil.
Magda Jensen: Små frukter som modner svært tidlig (dansk).
Mirabelle de Nancy: Søte frukter med svært god smak og uten stein. Liten og buskaktig. Delvis selvfertil.
Ruby: Svært store og søte frukter. Strak vekst. Delvis selvfertil.

Beskjæring av kirebærplomme

Vokser naturlig som en greinhodet standard, men kan også benyttes som hekk. Beskjæres på midtsommeren. Unge trær trenes som en standard sentral leder med en klar stamme på minst 1,5 meter. Horisontale greiner skyter ofte opp svært kraftige vertikale skudd, som enten fjernes eller beskjæres til 1/3 lenge slik at de ikke konkurrerer med toppskuddet.. Når treet modner så vokser kronen seg tett, uten et ledende skudd. Bør ikke beskjæres siden det ofte fører til uønskede skudd som ødelegger kronen. Som hekk dyrkes plantene med 1 meters avstand i dvaleperioden. Toppskuddet beskjæres noe for å stimulere til forgreining. Følgende seosnger klippes ny vekst tilbake med 1/4 til 1/3 lengde på midtsommeren inntil ønsket dimensjon er nådd. Etablert hekk beskjæres årlig tidlig på sommeren, rett etter blomstring. Overgrodde hekker kan beskjæres hardt tilbake, men det bør gjøres gradvis over flere sesonger.