Flere bilder av Rynkerose
Rynkerose

Rynkerose - Rosa rugosa

Navn Rynkerose
Latinsk navn Rosa rugosa
Familie Rosefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS17
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Hårene rundt frøene kan irritere halsen
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende busk
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende busk som blir ca 2 m høy og vid. Alle nyperoser er spiselige, men rynkerosen bærer store nyper, er svært herdig og sykdomsfri. Nypen kan deles i to, spa ut hår og frø med skje og evt tørk frukten for seinere bruk i for eksempel te. Utørkede nyper holder seg i ca 1 uke. Blomstene er også spiselige rå. God som hekk. Sprer seg sakte via rotskudd. Hvitløk og rynkerose har en gjensidig god effekt på hverandre. Jærlupin har en svært god effekt på eplerose, som den har på alle rosebusker.

Konservering av rynkerose

Nyperose sirup
Nyper, tørkede
Rosevann

Formering av rynkerose

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Bruker ofte 2 år på å spire. Frøene kan lagres i mange år i kjøleskap.

Deling: Deling av rotskudd i dvaleperioden.

Avleggere: Enkle avleggere. Bruker 12 måneder.

Stiklinger: Mykvedstiklinger (Se illustrasjon nederst). Fra tidlig på sommeren til midtsommer. Del et skudd i mellomknutepunktstiklinger med et bladskudd hver. Den myke tuppen fjernes. Hvert blad kuttes i 2. Sett i rothormonveske. Rockwool fungerer godt som rotmedium. Hælstikling av semimoden vekst i juli. Hardvedstiklinger. Blyant tykke stiklinger på 20-25 cm tidlig på høsten. Kan bruke så mye som 12 måneder på å danne tilstrekkelig med røtter.

Skadeinsekter og sykdommer på rynkerose

Rosesikade - Edwardsiana rosae: Rosesikade er ofte et plagsomt skadedyr på rose som er hovedvertplanten. Den lever også på eple, pære, plomme, kirsebær, rogn, hagtorn, hassel og på bærvekster som jordbær, bringebær og bjørnebær. I de fleste årene er skaden av rosesikade på frukttrær og bærbusker uvesentlig.