Flere bilder av Eplerose
Eplerose

Eplerose - Rosa rubiginosa

Navn Eplerose
Latinsk navn Rosa rubiginosa
Familie Rosefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling VS13 + KS26
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Hårene rundt frøene kan irritere halsen
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende busk
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende busk som blir ca 2.5 m høy og vid. Nypene er spiselige, best etter at frosten har jobbet litt med dem. Del i to, spa ut hår og frø med skje og evt tørk frukten for seinere bruk i for eksempel te. Utørkede nyper holder seg i ca 1 uke. Blomstene er også spiselige rå. God som hekk. Finnes viltvoksende sør i Norge, hovedsakelig i nærheten av gamle middelalder- og kirkeruiner. Hvitløk og eplerose har en gjensidig god effekt på hverandre. Jærlupin har en svært god effekt på eplerose, som den har på alle rosebusker.

Konservering av eplerose

Nyperose sirup
Nyper, tørkede
Rosevann

Formering av eplerose

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Bruker ofte 2 år på å spire. Frøene kan lagres i mange år i kjøleskap.

Deling: Deling av rotskudd i dvaleperioden.

Avleggere: Enkle avleggere. Bruker 12 måneder.

Stiklinger: Mykvedstiklinger (Se illustrasjon nederst). Fra tidlig på sommeren til midtsommer. Del et skudd i mellomknutepunktstiklinger med et bladskudd hver. Den myke tuppen fjernes. Hvert blad kuttes i 2. Sett i rothormonveske. Rockwool fungerer godt som rotmedium. Hælstikling av semimoden vekst i juli. Hardvedstiklinger. Blyant tykke stiklinger på 20-25 cm tidlig på høsten. Kan bruke så mye som 12 måneder på å danne tilstrekkelig med røtter.

Skadeinsekter og sykdommer på eplerose

Rosesikade - Edwardsiana rosae: Rosesikade er ofte et plagsomt skadedyr på rose som er hovedvertplanten. Den lever også på eple, pære, plomme, kirsebær, rogn, hagtorn, hassel og på bærvekster som jordbær, bringebær og bjørnebær. I de fleste årene er skaden av rosesikade på frukttrær og bærbusker uvesentlig.