Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Stilktuppstikling
Stilktuppstikling av staudeRockwool og vermiculitt fungerer bra som rotmedium for stilktuppstiklinger. Stiklinger fra vår- og forsommervekst har myk vekst og er svært skjøre og brekker hvis de bendes eller klemmes for hardt. De danner ofte røtter innen to uker. Seinsommerstiklinger tåler langt mer, men er sårbare for kuldeperioder tidlig på høsten. Seinsommerstiklinger bruker 4-8 uker på å danne røtter.
1. Velg vekst med tette og kraftige bladskudd. Kutt rett under et bladskudd 8-13 cm under tuppen av skuddet. Kutt av med kniv, ikke saks.
2. Putt i plastpose til de kan forbredes. Skjær av de nederste bladene med kniv.
3. Lag hull i rotmedium med en prikklepinne eller liknende og sett i stiklingene med de laveste bladparet rett over overflaten. Pakkvarsomt rundt stiklingen og vann. 4. Plasser i veksttunnel eller liknende som gir et miljø med høy luftfuktighet. De skal stå i gode lysforhold med en minimumstemperatur på 18°C.
5. Er stiklingene plantet i rockwool må de ikke fjernes fra rotmediet når de har dannet røtter men plantes om med rotmediet.
Stilktuppstikling av busker
Når materialet har modnet såpass at
mykvedstiklinger
eller
grønnvedstiklinger
ikke lenger kan taes har gjerne greinen vekst på tuppen som har materiale som er helt mykt midt på sommeren. Denne tuppen egner seg godt som stiklingsmateriale for mange bladfellende busker og noen eviggrønne busker. Disse bør da lages som knutepunktstiklinger siden mange arter ikke vil danne røtter som mellomknutepunktstiklinger. Kutt av 10 cm lang vekst og lag en stikling som for mykvedstikling av busk.
For mer info om stiklinger se under planteformering .