Flere bilder av Bergmynte
Bergmynte

Bergmynte (Vill oregano) - Origanum vulgare

Navn Bergmynte (Vill oregano)
Latinsk navn Origanum vulgare
Familie Leppeblomstfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap 2
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Bergmynte - 10 frø
Utsolgt
Gresk oregano - 30 frø
Bergmynte
Leveres juni 2017
Antall
Gresk oregano
Leveres juni 2017
Antall

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Buskaktig staude som blir opptil 60 cm høy og 80 cm vid, med mørke-grønne blader og små blomster. Bier og sommerfugler liker den veldig godt. God og sterk aroma som fremmer god helse for hele hagesystemet. Bladene er en kulinarisk urt, som kan høstes hele vekstsesongen. Holder maur og andre insekter på avstand. Fin jorddekker i solrike omgivelser som tolerer litt fottrafikk. Plantes med 45 cm avstand for å lage et godt jorddekke. Finnes viltvoksnede helt nord til polarsirkelen. Tåler mye kulde på vinteren, men krever også mye varme på sommeren - så den vokser gjerne i sørhellinger. Bergmynte fungere fint å samplante med store stauder (eksempelvis kardon) som tar mye plass og kaster endel skygge på sommeren, men som visner og er fraværende på vinter og vår. Store stauder har mye plass mellom seg som bergmynte utnytter godt på vinteren og våren når lysforholdene er gode. Bergmynte tåler forbausende mye skygge resten av året bare den har det varmt nok.

Urtekildens Planteleksikon om Bergmynte

Formering av bergmynte

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Overflatesåes. Spirer etter ca 2 uker, men ofte ujevnt. Frøene kan lagres i kjøleskap i 1 år.

Deling: Tuedeles på våren eller etter blomstring.

Stiklinger: Stilkbasestiklinger i juni når veksten har nådd 8-10 cm.
                  Stilktuppstiklinger på sommeren.

Oregano sorter

Gresk oregano (Origanum vulgare hirtum): Samme herdighet, utseende og anvendelsesområde - men med langt sterkere smak.