Opuntia kaktus - Opuntia spp.
Navn | Opuntia kaktus |
Latinsk navn | Opuntia spp. |
Familie | Kaktusfamilien |
Herdighetssone | - |
Frøbehandling | ID |
Spiselig | |
Medisinsk | |
Kjente farer | Har mange pigger det er ubehagelig å stikke seg på fordi de inneholder et stoff som forårsaker kløe |
Bladfellende/Eviggrønn | Eviggrønn staude |
Ytelsesevne | 2 |
Jorddekkende egenskap | x |
Jordsmonn | |
Skygge/sol preferanse | |
Skygge/ Sol toleranse | |
Fruktbarhet | SF |
Frø - 8 stk | Kommer for salg |
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Opuntia er en slekt i kaktusfamilien. Den omfatter over 300 arter, som er spredt utover nesten hele det amerikanske kontinentet. Den mest kjente arten er fikenkaktusen, hvis frukter er spiselige. Fikenkaktus er imidlertid ikke hardfør nok for norsk klima, men mange andre kaktuser i slekten er også spiselige og hardføre helt opp til klimasone H7. Kaktusene blir fra 20 cm til 1 meter store. Leddene eller putene er spiselige og dekket av intense pigger som må fjernes. Putene skjæres av med kniv på sommeren eller høsten. Tykke hansker er nødvendig, med de kan du også børste bort mesteparten av piggene. Putene svis deretter over en flamme og skrelles deretter med en potetskreller eller skrapes med en kniv for å fjerne resterede pigger. Den benyttes mye i meksikansk og amerikansk matlaging, gjerne sammen med egg og salsa. Opuntia kaktus trenger tilrettelagte forhold for å kunne vokse i norsk klima. Den trenger et svært veldrenert jordstykke som står solfyllt til. Den må også ha en form for beskyttelse mot regn og våt sne vinterstid.
Urtekildens Planteleksikon om fikenkaktus
Formering av opuntia
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø: Spirer sakte.
Stikling: Stiklinger av putene gjennom hele vekstsesongen. Puten skjæres av og legges til tørk i sola et par dager, dette for å sikre at basen er uttørket og har begynt å hardne. Putt i sandholdig kompost, danner røtter svært raskt.
Opuntia kaktuser hardføre nok for norsk klima:
Opuntia compressa:Opuntia polyacantha: