Flere bilder av Moskuskattost
Moskuskattost

Moskuskattost - Malva moschata

Navn Moskuskattost
Latinsk navn Malva moschata
Familie Kattostfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Robust staude som blir 80 cm høy og 60 cm vid. Selvsår. Bladene og blomstene er gode i salat med en mild smak. Ungå basen av blomsten siden den er litt vel seig å spise. Bladene blir også seigere utover vekstsesongen. Etter blomstring oppstår "ostene" som også er et fint snacks. Unge skudd kan høstes svært tidlig på våren. Bieblomst. Moskuskattost skilles fra rosekattost ved å se på hårene på planten. Rosekattosten har stjernedelte hår som sitter tett inntil planten. Moskuskattost har enkle, utstående hår. Blomstrer fra juni til september. Kan flyttes og deles på våren. Finnes viltvoksende, og er ganske vanlig på østlandet.

Formering av moskuskattost

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 5-10°c er god spiretemperatur. Spirer raskt.

Stiklinger: Stilkbasestiklinger eller stilktuppstiklinger på våren.

Skadeinsekter og sykdommer på moskuskattost

Bakkesmyger - Pyrgus malvae: Vanlig i lavlandet på Østlandet og Sørlandet. Larven lever på jordbær (Fragaria), mure (Potentilla) og kattost (Malva). Forpupningen skjer mellom sammenspunnede blader ved foten av næringsplanten. Puppen overvintrer.

Ildtege - Pyrrhocoris apterus: Sjelden innflytter som kun er observert rundt Oslofjorden. Ildteger lever på jordoverflaten, på planter og trær. De foretrekker lind, storrobinia og planter fra kattostfamilien, der de suger på sevje og frø som blir ødelagt.