Flere bilder av Løpstikke
Løpstikke

Løpstikke - Levisticum officinale

Navn Løpstikke
Latinsk navn Levisticum officinale
Familie Skjermplantefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Kjente farer Inneholder myristisin som er et naturlig forekommende insektmiddel med mulige nevrotoksiske effekter. Det har psykoaktive egenskaper ved ekstremt store doser
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Staude som blir opptil 2 meter høy og 1 meter vid, med dype røtter. Sterkt aromatisk duft. Hele planten er spiselig, og er et godt selleri substitutt. God som smakstilsetter i supper og lapskaus. Både blad, stilk og frø kan brukes som krydder. Bladene kan tørkes eller fryses til senere bruk. Både frø og knuste blad fungerer bra i brødbakst. Blekede skudd (tildekket fra sollys med et spann eller liknende) har en mildere smak og fungerer bra som et sellerisubstitutt. Nye skudd kommer raskt opp hvis hele planten skjæres ned midt på sommeren. Veldig attraktiv for bier og blomsterfluer.

Urtekildens Planteleksikon om Løpstikke

Formering av løpstikke

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Kan spire sakte, ferske frø er best.

Deling: Tuedeles på våren eller høsten. Har store røtter som kan være vanskelig å jobbe med, men de gir mye ny og god vekst.

Løpstikke sorter

Magnus: Svært uniform vekst
Odyssey: Russisk sort
Tungenes fyr: Norsk landsort
Udalets: Russisk sort

Skadeinsekter og sykdommer på løpstikke

Selleriflue - Euleia heraclei: Larvene til sellerifluen minerer i bladene på skjermplanter og kan gjøre skade på selleri, løpstikke og pastinakk. Sjelden angrep av betydning i en skoghagesammenheng, men etablerer den seg så kommer den år etter år.

Ved bleking av skudd i mai (Se beskrivelse over) så omgår man problemet med førstegenerasjons fluer som da ikke får lagt egg i bladene. Aromatiske stauder kan også virke forvirrende på fluene.