Flere bilder av Hengebjørk
Hengebjørk

Hengebjørk - Betula pendula

Navn Hengebjørk
Latinsk navn Betula pendula
Familie Bjørkefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS4
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre fra Europa og Asia, som blir opptil 20 meter høyt og 10 meter vidt. Vokser 80 cm i året. Treverket brukes som brennstoff, til møbler og en rekke andre ting. Spiselig på samme måte som papirbjørk. Greinene er fine å lage koster eller ris av. Veldig nyttig for omkrinkvoksende vekster via bladfelling siden bladene er svært mineralholdige.

Urtekildens Planteleksikon om Hengebjørk

Formering av hengebjørk

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 10-15°c er god spiretemperatur. Har frøene dårlig spireevne kan det hjelpe å heve temperaturen noe. Frøene kan lagres i mange år i kjøleskap.

Stiklinger: Mykvedstiklinger fra midt på våren til tidlig sommer. Gjødsle godt etter rotdannelse slik at de får tilstrekkelig vekst før vinteren.

Poding: Pisk eller sidesammenføyning. De fleste typer bjørk kan podes på grunnstamme av hengebjørk, men noen typer er inkompatible.

Beskjæring av hengebjørk

Bjørketrær må kun beskjæres når de ligger i full dvale, ellers blør de mye sevje. De er sårbare ovenfor rotråte forårsaket av rotkjuke og andre soppsykdommer hvis de beskjæres for hardt. Hengebjørk trenes som et fjærformet tre eller en standard sentral leder med en klar stamme på 2 meter. For å lage en flerstammet form så beskjæres hovedstammen ned til 30-60 cm. Når treet har etablert seg trenger det stort sett ikke beskjæring.