Flere bilder av Rødkattebusk
Rødkattebusk

Rødkattebusk (Minikiwi) - Actinidia kolomikta

.
Navn Rødkattebusk - minikiwi
Latinsk navn Actinidia kolomikta
Familie Actinidiaceae (Kattebuskfamilien)
Herdighetssone til
Frøbehandling VS13 + KS13
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende klatrebusk
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet H+H

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

En klatrende busk fra de asiatiske skoger som kan klatre opptil 10 meter. Trives godt mot en vegg. Bladene springer ut ganske tidlig på våren slik at yngre planter bør beskyttes mot sein frost. Har gode spiselige søte frukter. Fruktene er svært gode helt rå og har et c-vitamininnhold som er 5 ganger høyere enn solbær. Beskytt mot katter som elsker å spise planten. Den har mange av de samme egenskapene som grønnkattebusk slik at den kan dyrkes og kultiveres på samme måte som beskrevet for den.

Formering av rødkattebusk

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Frøene spirer etter ca 2 mnd hvis de er helt ferske. Stratifiserte frø trenger ofte lenger tid på å spire. Både hun- og hanplanter trengs for å produsere frø og frukter. De aller fleste frø blir til hanplanter. Krysspollinerer med sorter og grønnkattebusk. Dyrkes i delvis skygge i drivhus første vinter. Kan plantes ut når de er over 30 cm. Frøplanter vokser raskt og blomstrer og setter frukt allerede etter 2-3 år.

Stiklinger: Grønnvedstiklinger tidlig på sommeren.

Avleggere: Enkle avleggere hvis bare en eller to planter trengs..

Poding: Pisk og tunge. Sorter kan podes på frøplanter.

Rødkattebusk sorter

Adam: Hanplante. God pollinator til de aller fleste hun kultivarer (Polsk).
Anna(‘Ananasnaya Michurina’): Hunplante. Svært hardfør og kraftig vekst. Store ovale frukter på 30-40mm x 25 mm. Svært god smak, ‘Ananasnaya’ betyr ananaslik på russisk. Trolig en kryssning: Actinidia arguta x kolomikta. (Russisk).
Annikki: Selvbestøvende hardfør russisk sort. Også kalt sibirsk minikiwi.
Arctic Beauty: Hanplante. Brukes til å pollinere 'Red Beauty'. Ekstremt kraftig vekst, prydful.
Aromatnaya: Hunplante. Medium store frukter. Søt og aromatisk smak. Store avlinger.
Dr Szymanowski: Hunplante. Svært gode frukter og svært gode avlinger (Polsk).
Krupnopladnaya: Hunplante. Svært store frukter med svært god smak. Gode avlinger. Hardfør. Krupnopladnaya betyr stor på russisk (Russisk).
Oscar: Hanplante. Spesielt utvalgt for nordiske forhold. Blomstring passer godt med pollinering av 'Anna' og 'Paula'.
Pasha: Hanplante. Brukes til å pollinere 'September Sun'.
Paula: Hunplante. Spesielt utvalgt for nordiske forhold. Bærer frukter et par uker seinere enn 'Anna'. Klatrer bedre enn 'Anna'.
Red Beauty: Hunplante. Svært små søte frukter på størrelse med rosiner. Ekstremt hardfør. Tåler temperaturer under -40°c. Pollineres av 'Arctic Beauty'.
September Sun ('Sentyabraskaya'): Hunplante. Store røde frukter som modner i september. Pollineres av 'Pasha'.
Sientiabrskeja: Hunplante. Gode frukter som modner tidlig på høsten (Ukrainsk).
Tomoko: Hunplante. Medium store frukter (Sør-Korea).

Beskjæring av rødkattebusk

Beskjæres seint på vinteren eller tidlig på våren før den kommer i vekst. Kort ned kraftige eller malplasserte skudd på sommeren. Som fruktavlende busk er rødkattebusk fin å trene på lavere greiner i en skog der den allerede har vindbeskyttelse. Den er svært nyttig å samplante med lind som styves regelmessig. Der konkurrerer den ikke med andre fruktavlinger og får en perfekt plukkhøyde. Planten må uansett trenes oppover i ung alder, og alle sideskudd må knipes eller benyttes som stiklinger til nye planter, slik at hovedveksten konsentreres om en grein. Dette for å gjøre den utplantningsklar så snart som mulig. De fleste fruktene bæres på 2 til 3 års gammel vekst, og bør beskjæres seint på vinteren eller tidlig på våren før den kommer i vekst. Man beskjærer da greiner som har bært frukter i 2 år allerede, evt skadede greiner og rotskudd. Eldre hovedstammer bør beskjæres helt ned til basen innimellom. Tåler beskjæring svært godt. Skal den benyttes som prydbusk beskjæres den helt annerledes.