Hardvedstiklinger

Hardvedstiklinger av busker og klatrere
Fremgangsmåten for bladfellende og eviggrønne planter er noe forskjellig. Stiklinger fra begge egner seg best på seinhøsten til midtvinters, når årsveksten har vokst fullt ut og når de bladfellende plantene har begynt å miste blader eller mistet bladene helt. Hardvedstiklinger er langt større enn stiklinger fra mykved og semimodne busker. Grunnen til det er at de danner røtter langt seinere så trenger de større matreserver å ta av for å overleve vinteren.

Bladfellende:
1. Lag en stikling som er ca 20 cm lang. Fjern gjenværende blader. Lag et horisontalt kutt rett under et bladskudd og et skrått kutt fra skuddet på toppen. Tuppen av greiner og greinmateriale helt ved basen av stammen er uegnet materiale for hardvedstiklinger. Er det en art som har vanskelig for å lage røtter vil det hjelpe å lage et skadekutt (strimmel av bark) på 1-2 cm ved basen av stiklingen.

2. Sett i rothormonveske.

3. Sett i jordbasert rotmedium. Må være ekstremt veldrenert (mye sand hjelper) ellers dør stiklingen. Kun 5 cm av toppen av stiklingen skal være synlig. Pakk jorden og vann godt. Fjern ugress umiddelbart hvis det dukker opp.

4. Røtter dannes seint, slik at når bladene spirer på våren er det viktig å vanne godt fordi de kan tørke fort ut på grunn av et spinkelt rotsystem.

Eviggrønn:
1. Kutt skuddene i 20-25 cm lange seksjoner. Lag kuttet rett nedenfor et bladskudd nederst og rett over et bladskudd øverst. Fjern blader og sideskudd fra nederste halvdel av stiklingen.

2. Sett 5- 8 stiklinger i en potte slik at kun den øverste halvdelen er synlig. Røtter dannes normalt etter 6-10 uker hvis bunnhete benyttes. Plasttunnel for å øke luftfuktighet er også fordelaktig.

Hardvedstiklinger av trær
En av de aller enkleste måtene å formere bladfellende trær på. Stiklinger fra hardved taes i treets dvaleperiode, normalt seint på høsten rett etter bladfelling, eller tidlig på våren rett før knoppskudd. Jorda er da varm og gir et godt grunnlag for rotdannelse. Hardvedstiklinger kan i mange tilfelle også taes i løpet av hele vinteren. Disse stiklingene tas fra greiner med en diameter på 0.6 til 1.5 cm, med det laveste kuttet rett under et bladskudd og det øverste kuttet rett over et bladskudd. Lengden på stiklingen er normalt 15-30 cm. Stiklingen bør umiddelbart puttes i rothormonveske og deretter i sand, med 5 cm av greinen stikkende opp av sanden. Man kan også lage en bunt med opptil 10 stiklinger. Sand helt uten jord beskytter bedre mot temperatursvingninger på vinteren. Sanden må holdes noe fuktig gjennom vinteren. Rett før knopputspring på våren settes stiklingene i individuelle potter eller rottrenere.

                 

For mer info om stiklinger se under planteformering.