Enkle avleggere

Hvis du trenger få nye planter så er denne metoden en enkel og rask metode som fungerer på en rekke planter. Fungerer best tidlig på våren og om høsten. Våren fungerer best for eviggrønne trær og høsten for bladfellende trær.

Enkle avleggere av klatrere:

1. Velg et ungt lavtvoksende skudd på høsten. Fjern blader og sideskudd på minst 30 cm av stammen bak tuppen av skuddet.

2. Lag et skrånende kutt på stammen (på motsatt side av skuddene eller undersiden, og midt mellom skuddene der stammen er helt bar) som er ca 2.5 cm langt - en tunge.

3. Ta på rothormonveske.

4. Stift ned stammen der stammen er bar, men såret ned. Ta 8 cm med jord over. Fest tuppen av skuddet på en pinne slik at det vokser oppover.

5. Når det har kommet tilstrekkelig med røtter (vanligvis følgende høst), kuttes avleggeren av.

Enkle avleggere av busker:

1. Merk plassen der den utvalgte greinen berører bakken med en pinne. Lag en hellende renne ned i jorda fra pinnen mot busken. Renna skal være ca 8 cm dyp.

2. Stift greinen fast omtrent midt i renna. Bøy tuppen av greinen oppover og fest den på pinnen. Fyll renna med løs jord og vann godt.

3. Greinen kan kuttes av stammen når røttene er godt etablert.

Enkle avleggere av trær:

1. Merk plassen der den utvalgte greinen berører bakken med en pinne. Lag en hellende renne ned i jorda fra pinnen mot busken. Renna skal være ca 8-15 cm dyp.

2. Velg et sterkt og friskt skudd fra forrige sesongs vekst. Lag et skadekutt 30 cm fra tuppen, på nedsiden av greina. Kutt av an barkstrimmel på 2.5-5 cm eller lag en tunge som du åpner med en fyrstikk.

3. Dypp i rothormonveske og hell også rothormonveske på jorda hvor greinen skal festes. Stift greinen fast på begge sider av såret i en dybde på 8-15 cm. Bøy tuppen av greinen oppover og fest den på pinnen. Fyll renna med løs jord og vann godt.

4. Greinen kan kuttes av stammen når røttene er godt etablert. Bladfellende trær bør kuttes av på høsten, mens eviggrønne bør kuttes av tidlig på våren. Bør vokse i potte i veksthus fra 2-5 år før den plantes ut.

For mer info om avleggere se under planteformering.