Sidesammenføyning

Nyttig teknikk når grunnstammen er større enn podekvisten. Teknikken benyttes rett før knopputspring sent på vinteren eller tidlig på våren. 2 år gamle grunnstammer formert fra frø med rett stamme og et godt rotsystem i en potte er ideelt.

1. Kjøp eller kutt en podekvist i desember eller januar. Podekvisten er forrige sesongs vekst fra treet du ønsker. Podekvisten må kuttes av når treet er i full dvale. Podekvisten beskjæres til 15-25 cm rett ovenfor et knoppskudd og det er en stor fordel om basen av kvisten består av 2 års gammel vekst. Podekvisten gis også et skrått kutt på toppen.

2. Grunnstammen tas inn i et kaldt veksthus med en minimums nattemperatur på 7-10°C, 2-3 uker før podingen. Grunnstammen holdes tørr for å forhindre for mye strøm av sevje som kan ødelegge for foreningen med podekvisten.

3. Kutt av toppen av grunnstammen ca 8-10 cm over jorda. Lag et nedoverskrånende snitt ca 2.5 cm fra toppen. Lag et nytt nedoverskrånende kutt fra nær toppen av grunnstammen som møter det innerste punktet på det første snittet (1).

4. Fjern strimmelen av ved og lag et nytt rett oppovergående kutt fra det møtepunktet mellom de to foregående kuttene (2). Man får da en flatsidet stamme med en skulder ved basen.

5. Lag et svakt skrånende 2.5 cm langt kutt som ender nederst på podekvisten, et skudd bør være på motsatt side. Lag deretter et sterkt skrånende kutt fra motsatt side nederst på podekvisten (3). Poenget er at kuttene skal sammenfalle med kuttene på grunnstammen.

6. Putt podekvisten inn i grunnstammen (4) slik at kambiumlaget møtes. Dekk hele såret med podeteip.

7. Innen få uker vil en vellykket poding vise tegn til vekst, fjern eventuelle rotskudd. De vil avlede veksten bort fra podekvisten.

For mer info om poding se under planteformering.