Keiserinne - Pære
Pyrus communis

Blomstergruppe A-B. Tripolid. Sorten har høstetid i siste halvdel av august eller i begynnelsen av september. Pærene har kort holdbarhet, og det er bedre å høste dem sent enn for tidlig når det gjelder kvalitet og vekt, men får da en noe kortere lagringstid.

En av de aller eldste pæresortene vi har. Det sies av noen at den fantes så tidlig som før Kristi tid, men man er ikke helt sikker. Det man vet er at omkring 1600 var sorten dyrket i Frankrike og i England under flere ulike navn. Den har også vært dyrket lenge i flere land. Den kom til Norge, Sverige og Danmark på 1700-tallet. Den er fremdeles plantet en god del i Norge blant hobbydyrkere. Det er usikkert når og hvor navnet 'Keiserinne' kommer fra. Sorten har flere synonymer bl.a. Le Lectier, Grosse-Cuisse Madame d'été, Königsbirne, Sparbirne, Poire d'Epargne og Beau Présent d'été.

Frukten er middels stor, lang pæreformet, men formen kan variere. Skallet er glatt og noe fettet. Pæra har lysegrå skallpunkter synlige på solsiden. Skallet er lysegrønt og ved fullmodning grønngult. På solsiden finnes det kortere eller lengre røde striper, særlig på lyse frukter. Den har nesten hvitt og saftig kjøtt med en søtsyrlig smak og en særpreget aroma. Svært god spisepære.

Treet er ikke spesielt hardført og gir ikke gode resultater i høyder over 150 m.o.h. Treet blir som regel ikke så stort. Skal sorten gi resultat krever den dyp jord som ikke er for våt eller tørr. Fruktene blir ujevne og har lett for å sprekke om jorda tørker ut. I rå og kald jord modner den ikke tilstrekkelig og har lettere for å få soppsykdommer. Trenger næringsrik jord, men ikke for mye nitrogen. Det vokser som ungt ganske kraftig og etter hvert svakere og det danner en uregelmessig, åpen og ofte skeiv og høy krone. Trenger ingen beskjæring. Krona blir smal slik at trærne kan plantes relativt tett. Den har tidligere vært mye podet på asal i Norge, og har også delvis fungert på rogn. Kan fint podes på frøstamme da trærne uansett ikke blir særlig store. På kvede blir veksten gjerne for svak og treet mislykket. Treet begynner å bære tidlig eller middels tidlig. Bør ikke dyrkes i altfor nedbørsrike områder. Er blomstene godt utviklet tåler de vårfrost og ugunstig være godt. Bærer ikke spesielt rikt grunnet størrelsen. Kommer tidlig i bæring og bærer årvisst.

Sorten er utsatt for skurv og kreft.