Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Sävstaholm - Eple
Malus domestica

Blomstergruppe A. Modner i september og holder seg til oktober, i innlandsbygdene til november.

Svensk sort som har fått navn etter godset Sävstaholm i västra Södermanland. Sorten anses ha kommet fra en frøplante på godset i begynnelsen av 1830-tallet. Mortreet ble fredet i 1921 og finnes fremdeles. Sorten ble snart spredd over store deler av Sverige og Finland og kom til Norge i 1860. I Norge fikk den også stor utbredning og var på sin tid en av de mest dyrkete sommerepler. Mange av disse gamle trærne finnes ennå i privathager. Nå blir den ikke mye plantet, men på grunn av god herdighet er den fremdeles aktuell i privathager i innlandsstrøk.

Frukten er middels stor, oval til eggrund og iblant valseformet, vanligvis uten kanter. Glatt og tørt skall som blir litt fettet ved modning. Grønngul til hvitgul grunnfarge. Over det meste har den roserøde striper, flammer eller prikker. Små og lite synlige skallpunkt, ofte grønne med en lysere ring. Lite aroma. Fruktkjøttet er hvitt, mørt og svært saftfullt. Vinsyrlig og søt smak. Svært god bordfrukt.

Sorten er svært hardfør og et verdifullt innlandstre. Den er lett å dyrke, men krever varm ikke for tørr jord. Den bør også ha vindle. Bærer mindre godt på Vestlandet. Treet vokser som ungt ganske kraftig og opprett, etter hvert middels kraftig med mer utbredt kroneform. Det begynner å bære tidlig, etter hvert også rikt og årvisst. Sorten har ujevn modning og bør høstes i flere omganger. Eplene har kort holdbarhet og frukten blir melen og tørr ved overmodning.

Sorten angripes ofte av meldugg. Eplene angripes iblant av skurv og gul monilia, men sjelden av frukttrekreft, og andre soppsykdommer.