Gravenstein - Eple
Malus domestica

Gravenstein

Rød Gravenstein

Blomstergruppe A. Gravenstein har høstetid fra midten til slutten av september og modningstid fra oktober til desember. Holder seg til februar.

Man er usikker på opphavet til 'Gravenstein' eller 'Graasten' som den kalles i Danmark. Noen hevder at podekvister av 'Ville Blanc' fra Italia ble tatt med til slottet Graasten i Sønder-Jylland i 1693. Andre hevder at sorten er framkommet fra frø i hagen på Graasten slott på 1700-tallet. Sorten kom til Norge i 1792.

Gravenstein er den eldste av eplesortene som fortsatt dyrkes mye for salg i Norge. Flere varianter av sorten finnes, bl.a. gule og røde typer. Eplet er syrlig og saftig og sorten er dyrket i alle landets fruktdistrikter.

Frukten er stor, valseformet og flatrund eller avstumpet kjegleformet med tydelige kanter. Fruktformen varierer etter klimaforholdene. På Østlandet blir frukten mer flatrund, mens den på Vestlandet blir mer høybygd. Skallet er tynt og fettet, med glans. Eplet har en grønngul til gul eller gullgul grunnfarge, gjerne med litt rødt i flammer eller striper på solsiden. De røde typene er mer eller mindre dekket med mørk rødfarge. Eplene har sterk lukt. Eplet har gulhvitt, fint, middels fast og saftig kjøtt med syrlig, søt og særpreget god smak og aroma.

Sorten er ikke spesielt hardfør og tar skade av vinterfrost innover i landet. Riktig gode frukter får de først og fremst i de indre fjordarmene på Vestlandet, og rundt Oslofjorden. Sorten krever dyp, helst sandholdig moldjord, men på Østlandet bærer den også bra i noe tyngre jord. Treet er kraftigvoksende med en høy og brei krone, ofte noe pyramidal. Det blir stort med åpne og sterke greinvinkler. Treet kommer treigt i bæring på frøstamme, tidlig på dvergstamme. Treet bærer rikt, men det har en tendens til vekselbæring, dvs. at det er mye frukt det ene året og lite det neste. Den bærer svært uregelmessig om den får for lite næring, og kan bære bortimot årvisst om man finner riktig næringsnivå.

Sorten er utsatt for sykdommer som frukttrekreft, meldugg, skurv og rust.