Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Fosseple - Eple
Malus domestica

Blomstergruppe B. Sortens høstetid er i oktober, mens modningstiden er fra november til desember eller januar. Holder seg til februar.

Norsk sort som har fått sitt navn etter gården Foss i Sogndal i Sogn. Det er svært usikkert om sorten er kommet fram på denne gården. Den kan også være innført av en av de tidligere utlandske eiere. Sorten ble først spredd fra dikteren H. Krohns planteskole på Stedje i Sogndal på 1870-tallet. Seinere ble den spredd over mesteparten av Vest- og Sørlandet.

Frukten blir liten til middels stor, valseformet med svake kanter. Skallet er middels tykt, sprøtt, glatt og fettet med glans. Eplet har en strågul grunnfarge med røde flammer og marmoreringer på solsiden. Det har tydelige gråbrune skallpunkter. Kjøttet er hvitt, middels fast, fint og mørt, men ikke svært saftig med søt, vinsyrlig smak og noe aroma. Svært god bordfrukt.

Lite hardfør og uegnet for høyere strøk i innlandet. En av få sorter som er svært godt egnet i nedbørsrike områder og kyststrøk. Lite kravfullt til jordsmonn, men krever næringsrik jord om fruktene skal få svært god kvalitet Treet har en middels kraftig vekst. Det danner først en opprett og etter hvert en mer vid og rund krone. Treet blir middels stort. Det begynner å bære middels tidlig og etter hvert rikt og årvisst.

Treet er svært sterkt mot soppsykdommer, men løvverket kan ødelegges av skurv og vind på utsatte steder. Fruktene kan også angripes av rust.