Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Åkerø - Eple
Malus domestica

Blomstergruppe B. Sortens høstetid er i begynnelsen av oktober, og modningstiden er fra november til januar eller februar. Holder seg til februar.

Svensk sort som kom til Norge i 1860, og har fram til 1980-årene på Østlandet vært en av de viktigste sortene. 'Åkerø' er en av de mest kjente og populære av de gamle eplesortene. Sorten har fått navn etter Åkerö herregård i Södermanland, der mortreet fremdeles står. Det ble fredet i 1921.

Frukten er middels stor til stor, høybygd og avstumpet egg- eller valseformet. Det har middels tykt, matt og sjelden fettet skall. Den har gulgrønn til hvitgul grunnfarge. På solsiden og ofte over hele frukten teglsteinsrød dekkfarge. Eplet får iblant mørkerøde prikker eller striper. Eplet har lite synlige skallpunkter. Hvitgult, fast, nesten grovt og lite saftig kjøtt med en søt, mild syrlig smak og god aroma. Svært god bordfrukt. Sorten er også egna for lengre kjølelagring.

'Åkerø Hassel' er en mutant med mørkere rødfarge, ofte over store deler av frukten.

Åkerø er en svært hardfør sort, men blir treet dyrket i høyereliggende innlandsbygder, så blir ikke frukten godt nok utvikla. Kvaliteten på fruktene blir ikke like bra langs kysten. For at fruktene skal få sin beste utvikling trengs en ganske lang og varm sommer og et nokså tørt værlag. Kan yte ganske bra i ganske leirholdig jord, men i mindre egna strøk gir sandholdig og varm jord best resultat. Treet er kraftigvoksende med opprett vekst og spisse greinvinkler. Først dannes det en høy krone, etter hvert som eldre mer utsperret, stor og rund. Kan dyrkes på både svakt- og sterktvoksende grunnstammer. Det begynner å bære seint og har etter hvert en tendens til vekselbæring. På svaktvoksende grunnstammer bærer den noe tidligere og jevnere. I rikere fruktår setter den så mye kart at den må tynnes.

Treet er utsatt for frukttrekreft og skurv der klimaet er fuktig.