Bladstikling

Bladstikling av staude
Noen planter kan danne både røtter og skudd fra deler av blad eller hele bladet.

Delbladstiklinger
1. Stiklinger laget av deler av bladet kuttes i to deler der bladets vener får et sår på hver side av midtnerven som kastes.

2. Bladdelen plasseres i et veldrenert rotmedium med kuttsiden ned. Pakk jorden rundt basen av stiklingen. Sett i veksttunnel, plasttelt eller liknende som danner et klima med høy luftfuktighet.

Helbladstiklinger
1. Kutt et sterkt og frist blad fra foreldreplanten nær basen av bladstilken. Sett i potte med en del sand og en del torv slik at basen av bladet akkurat berører rotmediet.

2. Vann godt og sett i veksttunnel, plasttelt eller liknende som danner et klima med høy luftfuktighet. Beskytt mot direkte sollys.

Bladstikling av busker
Metode for å lage mange stiklinger av et skudd fra en semimoden grein til en busk eller en klatrebusk. En bladstikling krever bare en kort semimoden stamme.

1. Kutt av en grein med ønsket lengde. Antall stiklinger kan telles ut fra antall bladdskudd på greinen.

2. Kutt til stiklingene:

Knutepunktstiklinger
Stiklingen fra busker og klatrere som er litt hule må ofte ha med et knutepunkt til et bladskudd i basen for å lykkes. På toppen kuttes det rett over et bladpar.

Mellomknutepunktstiklinger
Trenger ikke et bladskudd i basen på stiklingen. Kuttes også over et bladpar på toppen.

3. Stiklingen bør umiddelbart puttes i rothormonveske.

4. Sett stiklingene i rotmedium slik at bladene så vidt stikker opp av jorda uten å berøre den.

5. Plasser i veksttunnel, plasttelt eller liknende som danner et klima med høy luftfuktighet. Røtter bør dannes etter ca 8 uker.

For mer info om stiklinger se under planteformering.