Conference - Pære
Pyrus communis

Blomstergruppe A-B. Noe partenokarp. Høstes i oktober, og blir spisemoden i oktober til november. Holder seg til desember, til januar i kjølelager.

Engelsk sort. Alt opp av firmaet Th. Rivers i 1880-åra, og er en av Europas mest utbredte pæresorter. Til Norge kom sorten rett etter 1900. Fra frukttellinga i 1946 ser man at Conference er plantet fra Oslofjorden rundt kysten til Sogn, ikke i innlandsbygdene.

Frukten er stor, formen varierer fra flaskeform med lang hals til smal pæreform. Skallet er tykt, rutt med store uregelmessige punkter. Grunnfargen er matt grønn til gulgrønn med sterkt rustdekke som først er grått, seinere brunt til grønngult. På solsiden store sammenhengende rustfigurer. Fruktkjøttet er hvitt, som regel med rosa eller laksfarget tone rundt kjernehuset. Smeltende, finkornet, saftig, søtt med rik aroma. Svært god spisepære.

Ganske hardfør i de beste pærestrøkene på Vestlandet. Uegnet i strøk med kald vinter og kort sommer. Sorten stiller store krav til jord og vokseplass. Den må ha dyp, varm og drivende jord som ikke blir for lett og tørr. Godt vindle er viktig. Sorten trenger mye næring, ellers blir fruktene for små. Karttynning nødvendig i år med god fruktsetting. Treet vokser kraftig på frøstamme og danner en pyramidal krone som seinere blir mer utbredt med tynne hengende greiner. Blir ikke veldig stort. Fungerer også bra på kvedegrunnstammer, særlig kvede A, men treet blir da ganske lite. Kommer middels tidlig i bæring, senere bærer det rikt og nokså årvisst.

Lite utsatt for soppsykdom.