Filippa - Eple
Malus domestica

Blomstergruppe B. Sorten kan høstes fra midten til slutten av september. Modningstiden er fra november til desember. Holder seg til februar. Eplene kan lagres ved lavere temperatur enn mange andre sorter (2° C) og holder da betydelig lenger.

'Filippa' er en dansk sort. Frøken Filippa Johannsen, datter av en skolelærer i Hundstrup på Fyn, sådde rundt 1880 noen eplekjerner av en ukjent sort i en potte. En av plantene fra eplekjernene ble mortreet til denne sorten. Den ble første gang omtalt i 1893 og fikk navn etter Filippa Johannsen.
Mortreet ble flyttet til skolehagen i Hundstrup i 1910 og fredet i 1937. Treet står fremdeles i skolehagen. Filippa ble raskt spredd i Skandinavia og kom til Norge omkring 1890, men først på begynnelsen av 1900-tallet ble sorten mer kjent og mye plantet. Sorten er fremdeles dyrket mye i alle landets fruktdistrikter og står fortsatt i mange privathager.

Frukten er middels stor og valseformet til kjegleformet. Den er ofte skjev og uregelmessig. Skallet er tynt, glatt og noe fettet, med glans. Eplene har en grønngul til hvitgul grunnfarge. På solsiden er det ofte røde flammer eller marmoreringer. Eplet har små tydelige skallpunkter, på solsiden med hvitt eller rødt omkring. Sterk og særpregen aroma. Kjøttet er hvitt og fint, sprøtt og saftig med en syrlig særpreget smak og aroma. Svært god borfrukt.

Filippa er en nokså hardfør sort, men er ikke like egnet over hele landet av den grunn. Den tåler nedbørsrike områder godt, og setter ikke store krav til jordsmonnet, men den krever ganske mye varme for å få god modning. I råkalde strøk blir frukten bitter i smak. Treet har middels kraftig vekst med tynne og ofte noe hengende greiner. Det danner en bred krone av middels størrelse. Kommer middels tidlig i bæring. Voksne trær gir vanligvis rik og årviss avling. En stor fordel med sorten er at den vanligvis bærer svært bra selv om været under blomstringa er dårlig.

Treet er motstandskraftig mot soppsykdommer med unntak av monilia som den er utsatt for i nedbørsrike områder.