Flere bilder av Kinesisk toona
Kinesisk toona

Kinesisk toona - Toona sinensis

Navn Kinesisk toona
Latinsk navn Toona sinensis
Familie Mahognifamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS8
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 2
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende tre som blir ca 8 meter høyt. Bærer et fantastisk ungt løvverk med en sterk løk- eller hvitløkssmak som har et høyt næringsinnhold - også på proteiner. Skudd og blader på opptil 20 cm kan høstes, og hvert tre yter ca en 1/2 kg hvert år. Smaken er såpass sterk at noen må koke det i 5-10 minutter. Skudd fra unge frøplanter har en mer delikat smak. Tørkede blader og skudd kan males til et krydder. Frøene kan også spises som spirer på samme måte som mungbønner. Kineserne benytter den som en grønnsak. Plukker du mye, så beskjæres den nok til å beholde en nyttig buskaktig form. De kan da plantes med 1 meters avstand med andre grønnsaker plantet mellom dem. Kinesisk toona kan også styves (Skjæres tvers av i lavere høyde, slik at nye greinskudd kommer til i arbeidshøyde, evt nye rotskudd). Liker mye sol og varme somre. Tåler PH fra 5.5 til 8.0.

Formering av kinesisk toona

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Bløtlegg frøene i varmt vann i 24 timer etter at de er blitt kuldestratifisert. La de stå til spiring i en temperatur på 25 °C.

Stiklinger: Rotstiklinger fra tidlig vinter til midtvinter. Skjær av 5 mm tykke røtter, vask dem og kutt i lengder på 2.5-5 cm. Legg horisontalt og dekk med frøkompost og deretter vermiculitt.