Flere bilder av Steineik
Steineik

Steineik - Quercus ilex

Navn Steineik
Latinsk navn Quercus ilex
Familie Bøkefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling Id
Ektotrof Perigordtrøffel - Tuber melanosporum
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 2
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre som vokser opptil 25 meter høyt og 20 meter vidt. I Norge er vintereik (Quercus petraea) og sommereik (Quercus robur) vanlig viltvoksende eiketrær som også har spiselige kvaliteter. Disse er hardføre til H5. Disse gir svært store avlinger av nøtter enkelte år innimellom. Disse inneholder imidlertid ganske store mengder giftige tanniner eller garvestoffer som må fjernes før bruk. Disse er imidlertid relativt lette å fjerne siden de er vannløselige. Steineik inneholder svært lite garvestoffer og kan benyttes rå uten behandling hvis de er uten bitter smak. Steineik vokser naturlig fra Spania, langs Middelhavet og øst til vestlige deler av Pakistan, men kan klare seg i de mildeste delene av Norge. Fra frø bærer Steineik nøtter etter 3-5 år.

Eikenøtter kan tørkes til mel og benyttes til blant annet brødbaking. For å lage eikemel tørker man nøttene minst en uke etter innsamling. Deretter kan nøttene deles på langs og nøttekjernen frigjøres. Nøttekjernene males i ei kvern eller annet egnet utstyr. For å fjerne garvestoffer helles kvernede nøttekjerner på glass med lokk og fylles helt fulle med vann og settes i kjøleskap. 2 ganger daglig fjernes så mye vann som mulig og glass med kvernede kjerner etterfylles med rent vann. Etter 3-4 dager eller når vannet som helles av begynner å bli klart, er melet klart til bruk. Ristede eikenøtter kan også benyttes som et kaffe substitutt. Eikenøtter høstes etter at de har falt av trærne. Nøtter kan lagres kjølig i mange måneder.

Formering av steineik

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Eikenøtter tørker fort ut og må lagres fuktig og kjølig og bør såes så snart det er mulig. Må beskyttes mot gnagere. Utvilkler dype pålerøtter og må overføres tidlig på permanent voksested.

Beskjæring av steineik

Beskjæres fra midtsommer til seinsommer. Trenes som et fjærformet tre. Lavere greiner faller av ettersom det blir mer skyggefullt. Toppskuddet opprettholder bare såvidt dominans når det vokser opp, men kort ikke ned sideskudd som ser ut til å konkurrere, de vil utgjøre rammeverket. Beskjæring av eldre trær bør kun foretas ved vindskader o.l., og det bør kun gjøres av en profesjonell.