Rødmorbær - Morus rubra

Navn Rødmorbær
Latinsk navn Morus rubra
Familie Morbærfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS16
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Den melkeaktige vesken i bladene kan forårsake hudutslett, hallusinasjoner og forstyrrelse i sentralnervesystemet
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
'Illinois Everbearing'
Leveres april 2017
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende tre som blir opptil 15 meter høyt. Fruktene på opptil 3 cm har en god søt smak og kan spises rå eller kokt. Kan også tørkes og males til pulver. Pulverer kan det lages konfekt av ved å blande det med mandler eller andre nøtter. Unge frøplanter kan være utsatt for snegleangrep. Kan benytte som en bladavling, se hvitmorbær.

Formering av rødmorbær

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Spirer normalt første vår, men kan bruke 12 måneder.

Stiklinger: Standard hardvedstiklinger eller tykke greiner av 2-4 års gammel vekst som settes som utendørs hardvedstiklinger. Hælstiklinger på 7-10 cm av semimoden vekst i juli og august. Kan plantes ut følgende vår.

Poding: Flisspiring av podekvister fra fruktbærende sorter på 2 år gammle grunnstammer fra frø.

Rødmorbær sorter

Capsrum: (Morus alba x rubra) Store, søte og sorte bær. Bærer bær i svært ung alder. Canadisk.
Carman: (Morus alba x rubra) Store, søte og hvite bær. Bærer bær i svært ung alder. Canadisk.
Illinois Everbearing: (Morus alba x rubra) Produserer frukter over en 3 måneders periode etter St. Hans. Bærer frukter allerede i 2-3 års alder. Sorten vokser hurtig og blir større enn svartmorbærsortene. Tåler fint -25°C uten frostskader.
Italian: (Morus alba x rubra). Store, sorte ,søte og svært gode bær. Bærer bær i svært ung alder.
Ivory: (Morus alba x rubra) Store, søte og hvite bær. Bærer bær i svært ung alder. Canadisk.
Wellington: (Morus alba x rubra) Gammel sort som er ekstra hardfær. Medium store bær med god fruktkvalitet.

Beskjæring av rødmorbær

Rødmorbær kommer seint i vekst slik at vårfrostskader er sjeldent et problem. Den må kun beskjæres fra tidlig på vinteren til midtvinter, når den er i full dvale og uten fare for å blø. Eldre trær kan blø likevel, så beskjær kun når nødvendig for å fjerne sykt, ødelagt og dødt plantemateriale. Unge trær kan stakes opp med en klar stamme på 1.5 meter. Uønskede sidegreiner bør halveres i sitt første leveår, og fjernes det andre. Det tar normalt 3 eller 4 år før slik beskjæring er nødvendig. Den kan videre trenes som en standard sentral leder til full størrelse der konkurrerende sideskudd fjernes, men mer praktisk bør den trenes omtrent som en eplebusk: toppskuddet beskjæres ned til det øverste av 3 til 4 sterke sideskudd fra hovedstammen (i 130-170 cm høyde) som har god avstand fra hverandre og som har noenlunde lik kraft. Horisontale sideskudd beskjæres utenfor et oppovervendt skudd, mens horisontale skudd beskjæres til et utovervendt skudd. Denne beskjæringen foretas normalt når treet er 5 år gammelt. Svake og korte sideskudd på hovedstammen beskjæres ikke, men kan bli for å bygge opp stammens styrke

Den trenes videre følgende vår med 8-10 hovedgreiner ut fra disse sidegreinene som har skudd nært inntil hovedstammen. Disse hovedgreinene beskjæres til halv lengde på våren, mens skudd som ikke skal bli en del av rammeverket beskjæres tilbake slik at de har 4-5 knopper. Skudd som er malplassert beskjæres helt ned. Etter det kan kronen utvikle seg selv på egen hånd. Selv om treet begynner å lene seg til en side så bør det ikke beskjæres.