Flere bilder av Svartmorbær
Svartmorbær

Svartmorbær - Morus nigra

Navn Svartmorbær
Latinsk navn Morus nigra
Familie Morbærfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS16
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
'Krakow'
Antall
Utsolgt
'Larsen' Frøplante
Antall
Utsolgt
'Pieter'
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre fra Vest-Asia som blir opptil 10 meter høyt og 15 meter vidt. Frukter med god og søt smak. Fruktene faller av treet så fort det er modent - fra august til september, så det kan være lurt å ha et lavt jorddekke under treet. Bladene kan kokes og spises, se hvitmorbær.. Unge trær må beskyttes mot snegler. Tømmeret blir ofte brukt til musikkinstrumenter.

Formering av svartmorbær

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Spirer normalt første vår, men kan bruke 12 måneder.

Stiklinger: Standard hardvedstiklinger eller tykke greiner av 2-4 års gammel vekst som settes som utendørs hardvedstiklinger. Hælstiklinger på 7-10 cm av semimoden vekst i juli og august. Kan plantes ut følgende vår.

Poding: Flisspiring av podekvister fra fruktbærende sorter på 2 år gammle grunnstammer fra frø.

Svartmorbær sorter

Black Tabor: Store svarte frukter. Bærer bær i svært ung alder.
Chelsea: Svært gammel sort (1600-tallet). Stort variant, med bær som er svært rike på smak.
Krakow: Svært hardfør sort egnet til dyrking i Skandinavia.
Larsen: Fra et 150 år gammelt tre utenfor Johannes Larsen museet i Danmark. Bærene modner i august i Danmark og sies å smake som en blanding mellom appelsin og jordbær.
Pieter: Svært hardfør sort egnet til dyrking i Skandinavia.
Repsime: Store bær. Bærer bær i svært ung alder.

Beskjæring av svartmorbær

Svartmorbær kommer seint i vekst slik at vårfrostskader er sjeldent et problem. Den må kun beskjæres fra tidlig på vinteren til midtvinter, når den er i full dvale og uten fare for å blø. Eldre trær kan blø likevel, så beskjær kun når nødvendig for å fjerne sykt, ødelagt og dødt plantemateriale. Unge trær kan stakes opp med en klar stamme på 1.5 meter. Uønskede sidegreiner bør halveres i sitt første leveår, og fjernes det andre. Det tar normalt 3 eller 4 år før slik beskjæring er nødvendig. Den kan videre trenes som en standard sentral leder til full størrelse der konkurrerende sideskudd fjernes, men mer praktisk bør den trenes omtrent som en eplebusk: toppskuddet beskjæres ned til det øverste av 3 til 4 sterke sideskudd fra hovedstammen (i 130-170 cm høyde) som har god avstand fra hverandre og som har noenlunde lik kraft. Horisontale sideskudd beskjæres utenfor et oppovervendt skudd, mens horisontale skudd beskjæres til et utovervendt skudd. Denne beskjæringen foretas normalt når treet er 5 år gammelt. Svake og korte sideskudd på hovedstammen beskjæres ikke, men kan bli for å bygge opp stammens styrke

Den trenes videre følgende vår med 8-10 hovedgreiner ut fra disse sidegreinene som har skudd nært inntil hovedstammen. Disse hovedgreinene beskjæres til halv lengde på våren, mens skudd som ikke skal bli en del av rammeverket beskjæres tilbake slik at de har 4-5 knopper. Skudd som er malplassert beskjæres helt ned. Etter det kan kronen utvikle seg selv på egen hånd. Selv om treet begynner å lene seg til en side så bør det ikke beskjæres.