Flere bilder av Gråmynte
Gråmynte

Gråmynte - Mentha longifolia

Navn Gråmynte
Latinsk navn Mentha longifolia
Familie Leppeblomstfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap 3
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Frø - 25 stk
Gråmynte
Antall

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Staude med spiselige blader som blir 1 til 1.5 meter høy og 1 meter vid. Bladene smaker litt peppermynteaktig og er fin i salater og som te. Fin jorddekker. Bier og sommerfugler elsker planten. Lager et godt og tykt jorddekke, som tåler å bli tråkket på. De døde stenglene lager også et godt jorddekke på vinterstid. Plantes med 60 cm avstand for å lage et jorddekke.

Alle mynter er fremragende å benytte i en skoghage, hvis jorbunnen er fuktig og man ikke har noe imot at den sprer seg. De tolerer skygge og er svært aromatiske og er svært gode for hele systemets plantehelse. De tiltrekker seg fordelaktige insekter i tillegg til å være gode spiselige planter.

Urtekildens Planteleksikon om gråmynte

Formering av gråmynte

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Spirer vanligvis fort. Mynteslekta har svært lett for krysspollinering innad i slekten, slik at det er svært vanskelig å lage egne frø uten streng isolering. Frøene vil uansett produsere planter med ulike kvaliteter. Deling eller stiklinger er å foretrekke hvis man ønsker planter med en spesiell aroma eller smak.

Deling: Deling av jordstengel. Nesten alle deler av jordstengelen vil produsere ny vekst..

Stiklinger: Rotstiklinger av jordstengelen på våren. Del stengelen i seksjoner på 4-8 cm. Stilktuppstiklinger av mykvedvekst på sommeren.