Flere bilder av Hjertenøtt
Aprikos

"Hjertenøtt" - Juglans ailanthifolia cordiformis

Navn "Hjertenøtt"
Latinsk navn Juglans ailanthifolia var. cordiformis
Familie Valnøttfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS13
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SS
'CW1'
Leveres april 2017
Antall
Utsolgt
'CW3'
Leveres april 2017
Antall
Utsolgt
'Kalmar'
Leveres april 2017
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre som blir opptil 15 meter høyt og vidt. Lite kjent tre som gir ekstremt gode nøtteavlinger, så godt som uutprøvd i Norge. Vokser langt raskere (ca. 80 cm i året) og er langt mer frostherdige enn vanlig valnøtt. Er også veldig motstandsdyktig mot mange insektsplager. Hjertenøtt er egentlig en varietet av Japansk valnøtt, men den er ikke frøstabil på samme måte som denne.

Nøttene er omtrent av samme kvalitet eller noe bedre enn valnøtter. Nøttene har en hjerteform og litt mindre størrelse enn valnøtter. Sorter danner nøtter etter 4-5 år. Fra frø tar det 6-8 år før hjertenøtt danner nøtter. Nøttene henger på lange strenger med 10-25 nøtter hver. Avlingene er ikke like store som hos valnøtt. Kan høstes når de faller på bakken. Det er lett å fjerne skallet når nøttene er tørket. Tørkede nøtter kan lagres i årevis uten å harskne. Hjertenøtt gir på samme måte som lønn en svært god sirup.

Hjertenøttrær utskiller et kjemikalie både via røtter og blader som virker veksthemmende på svært mange planter - spesielt på epletrær og medlemmer av bønne- og tomatfamilien. Hjertenøtter trenger ekstremt mye næring for å gi avlinger, slik at nitrogenbindende og mineraloppsamlende vekster er viktige å samplante med hjertenøtt trær. Hjertenøtt må plantes ut i ung alder siden den har pålerøtter som tåler rotforstyrrelser dårlig. Hjertenøtt trær kan ikke stå alt for vindutsatt, men tåler vind mye bedre enn andre trær fra valnøttfamilien.

Formering av hjertenøtt

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Spirer i mørket. Kan lagres i kjøleskap i lukket plastikkpose i ca 1 år. Trenger litt fukt for å ikke tørke ut. Ferske frø ligger ikke i dvale. Beskytt mot gnagere og fugler. Beskytt frøplanter mot kulde første 2 vintre.

Poding:Pisk og tunge. 2-3 år gamle frøplanter benyttes som grunnstamme for kultivarer. Holdes i dvale inntil 7-10 dager før poding. Benytt en podekvist som er litt tynnere enn grunnstammen, for å lykkes bedre med sammenfallet mellom kambiumlagene.

Hjertenøtt sorter

Hjertenøtt er lite kultivert, slik at sjansen for å oppnå minst like god kvalitet på nøttene fra en frøplante som fra moderteet er stor.

Bates: Medium store nøtter med svært god smak. Store avlinger som modner tidlig. Svært herdig.
Brock: Store nøtter med svært god smak. Store avlinger. Medium herdig.
Calendar: Medium store nøtter med svært rik smak. Store avlinger som modner tidlig. Svært herdig.
CW1: CW1 står for Campbell's West nr. 1. Canadisk sort som er hardfør og modner tidlig, hvilket er en stor fordel så langt nord som Norge.
CW3: Canadisk sort. Kjernene er velutviklede og søte. God sort til norske forhold.
Etter: Store nøtter med svært god smak. Lett å fjerne skall. Store avlinger og ekstremt herdig.
Fodermaier: Store nøtter med god smak. Svært herdig, tåler temperaturer under -30°c. Modner for sent de aller fleste steder i Norge.
Kalmar: Frøplante av et tre på den svenske østkysten som har kommet veldig heldig ut. Nøttene er lette å knekke og få ut hele kjerner. Store nøtter med god smak. Svært herdig.
Marvel: Medium til store nøtter av god kvalitet. Store avlinger. Svært herdig, tåler temperaturer under -30°c. God pollinator for 'Wright'.
Rhodes: Medium til store nøtter med tynt skall. Lett å fjerne skall. Svært god kvalitet og smak. Store avlinger og medium herdig. Trolig selvfertil.
Rival: Medium store nøtter med god smak. Lett å fjerne skall.Store avlinger. Svært herdig, tåler temperaturer under -30°c. God pollinator for 'Wright'.
Wright: Medium til store nøtter. Svært god smak. Svært støre avlinger og svært hardfør. God pollinator for 'Fodermaier', 'Marvel' og 'Rival'

Beskjæring av hjertenøtt

Utvikler narturlig en rund krone med store tunge greiner. Beskjæres fra midtsommer til tidlig vinter. Aldri på seinvinteren eller våren fordi den blør mye. Trenes som en standard sentral leder i ung alder. Det er viktig at sideskudd fra hovedstammen fjernes i ung alder for å unngå hulrom og andre stammedeformasjoner. Toppskuddet til unge trær ødelegges ofte av frostskader i nordisk klima. Det er da viktig å beskjære godt tilbake til frisk treverk. Etablerte trær beskjæres minimalt. Hvis en skadet grein må fjernes er det svært viktig at greinkragen beholdes intakt.

Skadeinsekter og sykdommer på hjertevalnøtt

Valnøttgallmidd - Aceria tristriata: Forårsaker avlange gulgrønne opphøyninger på bladenes overside. Bladundersiden får gråaktige fordypninger. Angrep har lite å si for treets utvikling.

Valnøttbakteriose - Xanthomonas aboricola v.juglandis: Kan oppstå ved fuktige og varme somre. Av valnøttartene er J. regia mest utsatt. Japansk valnøtt og hjertenøtt er mindre utsatt. Smørvalnøtt og svartvalnøtt er resistente. Infeksjon viser seg først som svarte flekker på hanrakler og yngre blader. Blader blir senere smittekilde for frukter og skudd. Frukter som infiseres tidlig faller ofte av. Andre frukter blir hengende, men utvikler ikke nøttekjerne.

Valnøttsvartflekk - Ophiognomonia leptostyla (Gnomonia leptostyla): Kan oppstå ved fuktige somre. Forårsaker mørkebrune flekker på bladene og avlange flekker på fruktene. Ved alvorligere angrep når soppen nøttekjernene som blir gråsvarte, og trærne blir nær bladløse allerede i august. Ufarlig for trærne med mindre det gjentar seg år etter år. Svartvalnøtt mest utsatt, noen sorter av valnøtt (J. regia) er utsatt. Smørvalnøtt, japansk valnøtt, hjertevalnøtt og de fleste sorter av vanlig valnøtt (J. regia) er mindre utsatt.

Angrep kan forebygges ved å samle inn visent løv.