Flere bilder av Russisk sølvbusk
Russisk sølvbusk

Russisk sølvbusk - Elaeagnus angustifolia

Navn Russisk sølvbusk
Latinsk navn Elaeagnus angustifolia
Familie Sølvbuskfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende busk
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SS

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Stor busk som blir opptil 7 meter høy og 7 meter vid. Nitrogenfikserer som fikserer mye nitrogen - og kan derfor benyttes som hovednæring for omkringvoksende vekster, som en forbedrer av økosystemet. Har svært positiv effekt på trær med store avlinger som krever stor næringstilførsel - samplanting med for eksempel epler og valnøtter gir store utslag. På grunn av sin lave buskaktige vekst så konkurerer den heller ikke om lys. Rikelig avling av sølvaktige, ovale frukter på 12 mm som er spiselige. Bærer fruktavlinger etter 3-5 år. Frukten inneholder ett spiselig frø. Frøet kan spises med frukten - men har et høyt fiberinnhold. Bestøves av insekter, bier inkludert. Blomstene har en søt og svært sterk odør. Fruktene har et høyt vitamininnhold og inneholder også endel fettsyrer, noe som er svært uvanlig for frukt- og bæravlinger. Utsatt for fugler som liker bærene svært godt. Vokser 2 meter på 10 år. Fin hekk og vindbryter. Tåler de fleste jordsmonn bortsett fra svært fuktig jord godt. Tåler tørke. Tornfrie kultivarer anbefales.

Formering av russisk sølvbusk

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Spirer normalt ganske raskt på våren.

Deling: Deling av rotskudd under dvaleperioden (Lager ikke alltid rotskudd). Større rotskudd kan plantes direkte på permanent voksested.

Avleggere: Enkle avleggere i september/oktober. Bruker 12 måneder.

Stiklinger:Semimodne hælstiklinger fra seinsommeren til høsten, 7-10 cm lange. Eller semimodne knutepunkt bladstiklinger. Et årsskudd gir da mange stiklinger. Fjern myk tupp. Hver stikling skal ha 3 bladskudd. Fjern nederste bladskudd og kutt de to øverste i 2 for å forhindre vesketap. Skal også være 7-10 cm lange. Hardvedstiklinger av årsvekst på seinhøsten. 10-12 cm med hæl. Bruker 12 måneder. Rotstiklinger på vinteren.

Russisk sølvbusk sorter

King Red: Nesten helt tornfri. Svært store frukter.