![]() |
Vårkornell - Cornus mas
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Lite tre fra sentrale Europa som blir opptil 5 meter høyt og 5 meter vidt. Bærer spiselige kirsebærliknende frukter (rå, kokt eller tørket), med plommesmak. Kan plukkes så snart de begynner å mykne. Frøene kan ristes og males til et kaffe substitutt. Blomstene benyttes som smakstilsetning. Tolererer full skygge, men får best frukter i full sol. Kan plantes over store deler av Norge.
Formering av vårkornell






Frø:
8 timer lys hver dag under varmestratifisering er optimalt. Spirer svært langsomt, kan ta 18 måneder eller mer.
Frø kan lagres i 2 år i kjøleskap, men spireevnen faller raskt etter 1 år.
Avleggere: Enkle avleggere av ny vekst i juni og juli. Bruker 9 måneder på å danne tilstrekkelig med røtter.
Stiklinger:
Semimodne stiklinger av sideskudd i juli og august.
Hardvedstiklinger av årsvekst med hæl på høsten.
Vårkornell sorter
Gourmet: Store lys røde pæreformede frukter. Sorten med søtest frukter.Jolico: Svært store frukter (3 ganger så store som viltvoksende trær), og store avlinger.
Kazanlak: Midt sesong (august). Pæreformede og svært store frukter. Ny bulgarsk sort.
Pancharevo: Midt sesong (august). Ovale og svært store frukter. Ny bulgarsk sort.
Pioneer (Lukyanovskii): Svært store frukter pæreformede og søte frukter. Kan sammenliknes med moreller. Ukrainsk sort.
Shan: Midt sesong (august). Store frukter. Ny bulgarsk sort.
Shurien: Seinsesong (september). Store frukter. Ny bulgarsk sort.
Yellow: Gule frukter som ikke er så utsatt for fugler. Ukrainsk sort.