![]() |
Pecannøtt - Carya illinoinensis
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Tre som blir opptil 50 meter høyt. Dette er en hardfør variant med nøtter på størrelse med eikenøtter. Tørkede nøtter har en lagringstid på 2 år.
Formering av pecannøtt






Frø:
Alternativ til lang kuldestratifisering er å bløtlegge nøttene i 1 uke og kuldestratifisere dem i 40 dager. Høy temperatur og mye lys er viktig for spiring. 30-35°c med lys 15 timer pr dag hjelper å bryte vekstrestriksjonene i skallet.
Frøplanter må dyrkes innendørs første vinter og beskyttes første utendørsvinter.
Bør lagres ved 0°c.
Poding: Pisk og tunge. Bruk 2-3 år gamle grunnstammer. Hold kjølig og i dvale fremtil 7-10 dager før poding. Bruk en noe tynnere podekvist enn grunnstamme for å lette sammenfallet mellom kambielaget mellom de to.
Pecannøtt sorter
Flere sorter er herdige i Norge, men nøttene rekker ikke å modne. Egnede sorter er imidlertid under utvikling.
Beskjæring av pecannøtt
Pecannøtt er et rasktvoksende tre som naturlig utvikler en lang stamme. Pecannøtt beskjæres fra høsten etter at det har gått i dvale til midt på vinteren. Blør mye sevje hvis det beskjæres på våren. Pecannøtt trenes best som en en standard sentral leder men kan også trenes som et fjærformet tre. Sidegreiner må ikke tuppbeskjæres siden han- og hunblomstene bæres i skudd som har utviklet seg gjennom forrige vekstseong. Etablerte trær har lite behov for beskjæring.