Flere bilder av Pecannøtt
Pecannøtt

Pecannøtt - Carya illinoinensis

Navn Pecannøtt
Latinsk navn Carya illinoinensis
Familie Valnøttfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS6
Ektotrof Trøfler - Tuber borchii og Tuber aestivum
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 2
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SS
Frø - 4 stk Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre som blir opptil 50 meter høyt. Dette er en hardfør variant med nøtter på størrelse med eikenøtter. Tørkede nøtter har en lagringstid på 2 år.

Formering av pecannøtt

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Alternativ til lang kuldestratifisering er å bløtlegge nøttene i 1 uke og kuldestratifisere dem i 40 dager. Høy temperatur og mye lys er viktig for spiring. 30-35°c med lys 15 timer pr dag hjelper å bryte vekstrestriksjonene i skallet. Frøplanter må dyrkes innendørs første vinter og beskyttes første utendørsvinter. Bør lagres ved 0°c.

Poding: Pisk og tunge. Bruk 2-3 år gamle grunnstammer. Hold kjølig og i dvale fremtil 7-10 dager før poding. Bruk en noe tynnere podekvist enn grunnstamme for å lette sammenfallet mellom kambielaget mellom de to.

Pecannøtt sorter

Flere sorter er herdige i Norge, men nøttene rekker ikke å modne. Egnede sorter er imidlertid under utvikling.

Beskjæring av pecannøtt

Pecannøtt er et rasktvoksende tre som naturlig utvikler en lang stamme. Pecannøtt beskjæres fra høsten etter at det har gått i dvale til midt på vinteren. Blør mye sevje hvis det beskjæres på våren. Pecannøtt trenes best som en en standard sentral leder men kan også trenes som et fjærformet tre. Sidegreiner må ikke tuppbeskjæres siden han- og hunblomstene bæres i skudd som har utviklet seg gjennom forrige vekstseong. Etablerte trær har lite behov for beskjæring.