Flere bilder av Abrodd
Abrodd

Abrodd - Artemisia abrotanum

Navn Abrodd
Latinsk navn Artemisia abrotanum
Familie Kurvplantefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Kan være giftig i store doser. Kan forårsake hudutslett hos noen mennesker
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende busk
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap 2
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Abrodd
Leveres sommer 2018
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Europeisk busk som blir opptil 1.2 meter høy og 1 m vid. Unge skudd har en bitter sitronaktig smak som kan brukes som en smakstilsetter i små mengder. Hovedfunksjonen til abrodd i en skoghage er at den beskytter nærvoksende planter fra kålfamilien mot kålsommerfugler. Den beskytter også nærvoksende frukttrær mot møll. Abroddblader kan gnis på huden for å holde insekter unna. Tørkede blader kan brennes i ovnen for å fjerne kjøkkenlukter i huset på vinteren. Lever lenger, tåler mer kulde og gir best aroma når den vokser i tørr næringsfattig jord.

Urtekildens Planteleksikon om abrodd

Formering av abrodd

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Overflateså frøene fra seint på vinteren til tidlig sommer i veksthus. Spirer normalt etter 1-2 måneder. Bør plantes på permanent voksested når de over 15 cm lange.

Stiklinger:Stilktuppstiklinger av grønnvedvekst på våren. Eller av semimoden vekst fra ikke blomstrende årsskudd. 10 cm lange. Hælstisklinger av semimoden vekst i juli og august. Det er også mulig å lage hardvedstiklinger med påbegynt mykvedvekst rett etter at vekst har startet på våren. Abroddstiklinger må under plastikk, men ikke for høy luftfuktighet. Bunnhete må unngås, siden det kan skape kondens som drypper på bladene. Luft stiklingene i 10 minutter minst 3 ganger ukentlig. Danner røtter etter 4-12 uker

Beskjæring av abrodd

Abrodd har en tendens til å ha litt spinkel vekst. Riktig beskjæring gir den en langt mer kompakt og buskaktig form. Abrodd beskjæres på våren etter at den verste vårfrosten er over. Det kan lages stiklinger av avskjæret. Første vår etter utplanting så kuttes alle stilkene tilbake til 2,5-5 cm over bakken. Dette stimulerer til kraftig ny vekst. Videre kniping av skudd stimulerer til enda mer buskaktig vekst. Etablerte planter kan kuttes ned inntil halv størrelse hvert eneste år.