![]() |
Storborre - Arctium lappa
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Toårig som blir 2 meter høy og 1 meter vid. Unge røtter er spiselige - rå eller kokt. Eldre røtter bør kokes. Smaker omtrent som skorsonerrot når de blir kokt. Absorberer smaker lett. Ristede røtter har dessuten vært brukt som kaffeerstatning. Unge skudd og stengler kan behandles som asparges, eller spises rå i salater. Blomsterskuddene er også en fantastisk grønnsak etter at de er skrelt. Røttene kan tørkes til seinere bruk. Benyttes medisinsk som en blodrenser.
Urtekildens Planteleksikon om storborre
Formering av storborre






Frø: Spirer ujevnt. Bør plantes ut før pålerøtter utvikles. Trenger minst
10°c for å spire. Spirer best ved mye lys. Scarifisering eller bløtlegging av frø i 12 timer kan øke spireraten.