Flere bilder av Trebladakebie
Trebladakebie

Trebladakebie - Akebia trifoliata

Navn Trebladakebie
Latinsk navn Akebia trifoliata
Familie Lardizabalaceae (Latin)
Herdighetssone
Frøbehandling KS4
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Delvis eviggrønn klatrebusk
Ytelsesevne 1
Jorddekkende egenskap 2
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SS
Trebladakebie
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Klatrebusk fra Kina og Japan som klatrer opptil 9 meter høyt på kort tid. Klatrer lett uten hjelp. Frøbelger på 7-15 cm har en søt spiselig masse. Massen ligner vannmelon i smak og kan spises rå. Alternativt kan den blandes med lemonade eller tynnes ut til en drikk.Bladene kan brukes til å lage te. Stammen kan brukes til å lage kurv. Kan benyttes som en jorddekkende plante som raskt dekker store områder. Kan imidlertid kun samplantes med større trær, siden de raskt overvinner stauder, busker og mindre trær. De tåler ikke fottrafikk i særlig grad. De fungerer også svært bra som ytterisolasjon på hus. Liker rotforstyrrelser dårlig, men tåler sterk vind. Vegetativt formerte planter er ikke i stand til å bestøve hverandre. To forskjellige sorter eller to frøplanter må til.

Formering av trebladakebie

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Så på overflaten i lyse omgivelser. Ferkse frø spirer normalt etter 1-3 måneder ved 15°C. Kuldestratifiserte frø kan være vanskelige å spire. Dyrkes i delvis skygge i veksthus første vinter.

Avleggere: Slangeavleggere. Tidlig på våren. Tilstrekkelig med røtter etter 6-12 måneder. Planten lager ofte avleggere av seg selv.

Stiklinger: Grønnvedstiklinger fra seint på våren til midtsommer. Rotstiklinger på vinteren i varmt drivhus. Mykvedstiklinger på våren kan også fungere. My dyrkes i lett skygge i veksthus første vinter.

Beskjæring av trebladakebie

Unge stammer bindes opp til støtte inntil de begynner tvinne seg fast. Beskjæres seint på våren etter blomstring. Unge planter beskjæres tilbake til 30-40 cm over bakkenivå for å stimulere til basevekst. Velg ut 5-7 sterke skudd som bindes opp til de begyner å tvinne seg fast. Andre år beskjæres sterke sideskudd med 2/3 lengde, svakere skudd beskjæres tilbake til 2 eller 3 knopper. Fjern veldig svak vekst. Hvis den skal forhinders å vokse ut av kontroll så beskjæres den med 1/3 til 1/2 lengde hvert år når den er etablert. Hovedstammen beskjæres innimellom helt til basen for å stimulere til ny vekst.